Царевицата е основна храна за много хора по света. Използва се като гарнитура, в супа, в гювечи и др. Когато царевичните зърна се пукат, те се превръщат в любима закуска, докато гледате филм.
Въпреки редовната употреба на царевицата в ежедневието ни, може да не знаете толкова много за нея, колкото си мислите.
Зеленчук ли е царевицата?
Отговорът на въпроса дали царевицата е зеленчук не е лесен. Всъщност е малко по-сложно, отколкото изглежда.
Цялата царевица, както я ядете на кочан, се счита за зеленчук. Самото царевично зърно (откъдето идват пуканките) се счита за зърно. За да бъдем по-конкретни, тази форма на царевица е „пълнозърнеста“.
За да усложним нещата още малко, много зърна, включително пуканките, се считат за плодове. Това е така, защото те идват от семената или цветната част на растението.
За разлика от тях зеленчуците са от листата, стъблата и други части на растението. Ето защо няколко храни, които хората смятат за зеленчуци, всъщност са плодове, като домати и авокадо.
И така, царевицата всъщност е зеленчук, пълнозърнест и плод. Но без значение под каква форма се предлага или в коя категория попада, царевицата е добра за вас и може да бъде част от здравословна диета. Дори обикновените пуканки могат да бъдат здравословни, когато се приготвят без олио, масло или сол.
Каква е историята на царевицата?
Първоначално царевицата започва в Америка. Това е най-популярната култура, отглеждана в света. В много части на света се нарича царевица.
Трите най-популярни вида царевица са:
Сладка царевица: Това е тази, която обикновено ще намерите в магазина за хранителни стоки.
Полска царевица: Този сорт се използва за храна на говеда и друг добитък. Той е също използван в някои индустриални артикули.
Индийска царевица (или твърда царевица): Този вид царевица се предлага в много цветове и е популярна като украса, често срещана около Деня на благодарността. Сортът на този вид царевица също е използван за приготвяне на пуканки.
Смята се, че царевицата произхожда от вид мексиканска трева, но самата царевица всъщност не расте никъде в дивата природа.
Какви са ползите за здравето от яденето на царевица?
Има редица ползи за здравето от яденето на царевица. Те се различават леко в зависимост от формата на царевица, която ядете, като пуканки или сладка царевица.
Царевицата е пълнозърнеста храна. Пълнозърнестите храни съдържат витамини, минерали и фибри. Царевицата конкретно съдържа много високо количество витамин А. Освен това е чудесен източник на антиоксиданти.
Царевицата също се счита за нишестен зеленчук. Съдържа по-малко захар, мазнини и натрий в сравнение с някои други нишестени зеленчуци.
Независимо дали ядете царевица на кочани или пуканки (обикновени), има много хранителни вещества. Те включват:
- протеини;
- фибри;
- мед;
- цинк;
- витамин B-6;
- калий;
- ниацин.
Царевицата е богата на фибри и растителни съединения, които могат да помогнат за здравето на храносмилането и очите.
И все пак, тя е с високо съдържание на нишесте, а това може да повиши кръвната захар и да предотврати загубата на тегло, когато се консумира в излишък. но в умерени количества царевицата може да бъде част от здравословната диета.