Д-р Хубенова, специализант по диететика, гост в goodfood.bg

Д-р Хубенова, специализант по диететика, гост в goodfood.bg

Здравейте, доктор Хубенова! Представете се накратко за читателите на goodfood.bg .

Здравейте! Казвам се Михаела Хубенова завършила съм медицина в МУ Пловдив през 2017 г. Веднага след това съм работила като спешен лекар в ЦСМП Пловдив. През 2018г. пътят ми ме върна обратно в МУ като асистент, а по настоящем и специализант по хранене и диететика.

Защо избрахте именно тази специалност? Как се промени отношението Ви към храната, когато тя стана част от професията Ви?

Не съм сигурна дали аз избрах специалността или тя мен. Като цяло се смятам за любител и ценител на храната. Тя не е просто жизнено необходима, за да оцеляваме, но и начин да се радваме на живота и да опознаваме различни култури, включително и нашата.

Може би тази ми любов към храната ме доведе до тегло от почти 100 кг в последните ми гимназиални и първите студентски години, съпроводени и с други здравословни проблеми. Тогава (до голяма степен по настояване на майка ми, за което винаги ще и благодаря) потърсих помощ от лекар, специалист по хранене и диететика. Там беше началото на дълъг път към по-здравословно тегло и начин на живот, който всъщност никога не бива да спира.

В студентските си години се интересувах от тази специалност, но на намерих за твърде „бутикова“ и едва ли не недостижима. Е, явно тя е била моята съдба. Все още имам гастрономическото си отношение към храната, но вече се старая да подбирам, съчетавам и приготвям не само вкусно, но и максимално полезно.

В днешно време темата за храненето е по-актуална от всякога. Морето от информация обаче може и да ни обърка. Сложно ли е човек да се храни здравословно?

Тук бих отговорила така: и да, и не. Повечето информационни източници, дори лаически и неспециализирани, в общи линии представят основни принципи, които са верни и не биха навредили като да се храним редовно, да приемаме повече плодове и зеленчуци, да избягваме някои вредни навици и т.н.

В същото време за обикновения човек е доста трудно да отсее полезната информация. Често се лутат от една крайност в друга, следвайки коренно противоположни и крайни „чудодейни диети“. Друга страна на проблема е качеството на храната и нейната индустриализация. За да се задоволят потребителските нужди и за да бъде един продукт ценово конкурентен, често се влагат компромисни суровини или техни не особено здравословни еквиваленти. Това също прави здравословното хранене трудна задача.

Всякакви инструктори, инфлуенсъри, звезди от сцената съветват хората по въпроси като здравословно хранене и отслабване. Има ли опасност в това? Кого е добре да слушаме и кого не?

Аз не бих се наела с това да оценявам знанията на хората. Има хора, които имат капацитета да търсят, намират и прилагат научно базирани данни и наистина да са полезни на своите клиенти. В много страни в чужбина диетолозите не са задължително лекари, но преминават съответното образование, регистрация и регулации.

У нас към момента не е така и диетолог/специалист по хранене може да бъде само дипломиран лекар с придобита специалност „Хранене и диететика“. Освен знания за храната, съответните специалисти трябва да имат солиден набор от знания, свързани с човешкото тяло. Повечето лица с отклонения от нормалното тегло страдат и от други съпътстващи заболявания. Без знания за тях при прилагането на различни хранителни режими може да се стигне до обострянето им или до други усложнения.

Кога човек трябва да потърси помощ от диетолог?

Това е една доста болезнена тема в нашите среди. Моето лично мнение – всеки човек трябва да се консултира с диетолог поне веднъж в живота си без да има конкретен проблем или оплаквания. Диетологията в голямата си част е профилактична, т.е. работата и е да предотврати възникване на заболяване.

Специалистите по хранене у нас се борят за по-добър достъп на всеки един пациент, както можем да отидем на преглед при кардиолог, невролог и други специалисти с направление от личния ни лекар. Отделно всеки един пациент с доказано заболяване или оплакване трябва да се консултира и със специалист по хранене, защото нас са ни учили, че при лечение на много от заболяванията се започва с хигиенно-диетичния режим и след това с медикаментите. Храната е неотлъчна част от нашия живот и няма как да не повлиява здравето ни в положителен или отрицателен аспект.

Затлъстяването болест ли е или просто резултат от лоши избори и навици?

И двете. Има случаи, в които наднорменото тегло и затлъстяването могат да се дължат изцяло на заболяване, но тези случаи не са толкова чести. Множество медикаменти също могат да доведат до отклонения. В повечето случаи обаче причината е в изборите, които правим: енергийно небалансирана диета, неправилен подбор на храни, начинът им на приготвяне и режима на хранене, намалена физическа активност.

Диетологът може да ли помогне в лечението на хранително разстройство или то изцяло е предмет на психиатрията?

По своето същество хранителните разстройства се разглеждат като психиатрична патология, а и етилогията (причините) се корени там. Лечението им обаче при всички случаи трябва да бъде интердисциплинарно, т.е. да включва различни специалист – психиатри, гастроентеролози, диетолози, ендокринолози и др.

Има ли епидемия от затлъстяване в България, ако да – какви са причините и какво може да се направи?

В западните общества наднорменото тегло, затлъстяването и произтичащите от тях социалнозначими и други заболявания са водещ здравен проблем. За мен по-тревожна е сходната тенденция при децата и подрастващите. Причините отново са много. Основните посочих в предишен отговор, но ниската здравна култура, социални фактори и културни особености също оказват своето влияние.

Какво може да се направи? Наистина сложен въпрос. Според мен в основата е здравната политика и повишаване здравната култура на населението, което за жалост отнема време.

Моля, дайте своя съвет към родителите, които искат да научат децата си да се хранят здравословно.

Аз все още не съм родител, но знанията и опитът са ме научили, че за децата личният пример е най-важен. Няма как възрастните в семейството да имат нездравословни хранителни навици, а детето – здравословни. Сигурно рядко сте виждали пълно дете със слаби родители. Ако детето има наднормено тегло моят съвет към родителите е незабавно да се обърнат към детски ендокринолог или диетолог и да не разчитат „да го израсте“.

Наднормено тегло в детска възраст може да доведе до множество заболявания в зряла възраст. С децата може всичко да се обърне в игра, да участват в приготвянето на храната с възрастните и т.н. Знам, че е трудно и изисква много търпение, но няма нищо друго, което да е по-ценно и скъпо от здравето на децата.

Нашият сайт е за рецепти, съвети за готвене, засягат се всевъзможни теми по въпросите на храненето. Дайте своя съвети как  да готвим здравословно у дома, моля.

Признавам, че вероятно не съм от най-добрите кулинари, но най-напред съветът ми е да не се хвърляме в грандиозни планове за промяна, а да го правим на малки стъпки.

  • Планирайте какво да приготвите и какво е добре да хапвате при всяко хранене.
  • Постарайте се на всяко основно хранене да присъстват белтъци, мазнини, въглехидрати и зеленчуци.
  • Месата и мазнините не приготвяйте при твърде висока температура (под 180-200°С).
  • Избягвайте препечени/прегорени/пушени/пържени храни.
  • Старайте се да приемате достатъчно сурови плодове и зеленчуци (поне 400г дневно).
  • Хранете се редовно (поне 3 пъти дневно) и не позволявайте да огладнявате много.
  • Избягвайте да консумирате захарни изделия на гладно. Като цяло ги избягвайте, но ако все пак ги консумирате нека бъде като десерт на основно хранене.
  • Пийте достатъчно вода.
  • Внимавайте с калориите от напитки и междинни похапвания на крак.

Доктор Хубенова, сърдечно благодаря за това полезно интервю! Желая Ви много професионални успехи в бъдеще и най-вече да бъдете здрава!Абонирай се
Уведомете за
guest
1 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares