Правила за безопасност в кухнята за деца

Правила за безопасност в кухнята за деца

Децата имат своето място в нашата кухня, ако искаме да се научат на труд, да обичат домашно приготвената храна и здравословното хранене. Естествено, ако сме решили вече да ги учим да готвят, най-важното нещо е първо тяхната безопасност. Следващите прости правила е добре да ги прочетете на детето и ако е нужно да дадете допълните обяснения. Не трябва да бъдете многословни. Така ще се изгуби главното.

  • Деца, когато се нагреят на котлона съдовете – тенджери, тигани, купи и други, стават много горещи. Използвайте предпазни ръкавици, ако трябва да преместите някой съд и то само ако има възрастен при вас, който да ви е разрешил това или да ви помогне.
  • Много внимавайте къде и как поставят горещи съдове. Тенджерите е добре да бъдат по-навътре на кухненския плот, а дръжката на тигана, който е върху котлона трябва да завъртите навътре, за да не я бутне някой по случайност.
  • Наблюдавайте вашите ястия докато се готвят. Не излизайте от кухнята, ако все още има оставена храна в фурната, грила или котлона. Внимавайте да не забравите някой уред включен след като се приключили с готвенето.
  • Винаги измивайте добре плодовете и зеленчуците!
  • Ако пипате сурово месо по време на готвене, трябва веднага след това да измиете ръцете си много старателно, защото по суровото месо има много бактерии, които могат да ви разболеят.
  • Режете винаги с повишено внимание и с подходящ за конкретния продукт нож. Най-добре това са се случва винаги под надзора на възрастен. Не бързайте.
  • Не се страхувайте, не се срамувайте да питате или да поискате помощ.
  • Винаги почиствайте след себе си! Ако разлеете нещо на пода, веднага подсушете, за да не се подхлъзнете.

Tози кратък инструктаж е добре да бъде нагледен на място в кухнята. Важно е детето да се забавлява и да прави нещата с желание. Така ще бъде и по-мотивирано да спазва правилата в кухнята, за да бъде по-често и за по-дълго там.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares