Депресия и хранене – кои храни се отразяват на настроението ни?

Депресия и хранене – кои храни се отразяват на настроението ни?

Депресията е сложно и многофакторно разстройство на психичното здраве, което може да окаже значително влияние върху качеството на живот на индивида. Въпреки че няма една единствена причина за депресия, изследванията показват, че няколко фактора могат да допринесат за нейното развитие, включително генетични фактори, фактори на околната среда и начина на живот.

Един от тези фактори от начина на живот е диетата, която може да повлияе на мозъчната химия и потенциално да допринесе за развитието или лечението на депресията.

Депресия и хранене - кои храни се отразяват на настроението ни? - sugar anxiety depression

Храни, полезни при депресия

Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини са основни мазнини, които играят решаваща роля за здравето на мозъка. Проучванията показват, че омега-3 могат да намалят възпалението в мозъка, което може да допринесе за облекчаване на депресията. Добри хранителни източници на омега-3 са мазната риба като сьомга, скумрия и сардини, както и ядки и семена като семена като чиа, ленено семе и орехи.

Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни са богати на фибри, витамини и минерали, които поддържат цялостното здраве. Проучванията показват, че консумацията на пълнозърнести храни може да намали риска от депресия и да подобри настроението. Затова включвайте редовно в менюто си под всякакви форми овес, киноа, кафяв ориз и пълнозърнест хляб и тестени изделия.

Плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците са пълни с витамини, минерали и антиоксиданти, които поддържат здравето на мозъка. Проучванията показват, че консумацията на плодове и зеленчуци може да намали риска от депресия и да подобри настроението. Горски плодове, цитрусови плодове, листни зеленчуци, кръстоцветни зеленчуци като броколи и карфиол – ще получите много ползи от тях, включително и по отношение на депресията.

Постни протеини

Постните протеини са основен компонент на здравословната диета и са от решаващо значение за здравето на мозъка. Проучванията показват, че консумацията на постни протеини като пилешко, пуешко и бобови растения може да подобри настроението и да намали риска от депресия.

Ферментирали храни

Ферментирали храни като кисело мляко, кефир и кимчи са богати на пробиотици, които поддържат здравето на червата. Проучванията показват, че здравият чревен микробиом може да намали риска от депресия и да подобри настроението като цяло.

Депресия и хранене - кои храни се отразяват на настроението ни? - depressedfromfood

Храни, които допринасят за развитието на депресия

Преработени храни

Преработените храни като десерти, бързи храни и преработени меса често са с високо съдържание на нездравословни мазнини, захар и сол. Проучванията показват, че консумацията на диета с високо съдържание на преработени храни може да увеличи риска от депресия и се отразява негативно на настроението.

Подсладени напитки

Подсладените напитки, като газираните и енергийни напитки, често са с високо съдържание на захар и калории. Проучванията показват, че консумацията на диета с високо съдържание на сладки напитки може да увеличи риска от депресия.

Алкохол

Алкохолът е депресант и може да има значително влияние върху настроението. Проучванията показват, че прекомерната консумация на алкохол може да увеличи риска от депресия и да влоши симптомите при хора, които вече имат депресия.

Трансмазнини

Трансмазнините често се срещат в преработените, пържените  храни и печените продукти. Тяхната консумация също повишава риска от депресия, наред с други негативни влияния върху здравето.

Храни с високо съдържание на натрий

Диетата с високо съдържание на натрий също може да увеличи риска от депресия. Храните с високо съдържание на натрий включват преработено месо, консервирани супи и солени закуски.

Важно е да се отбележи, че докато диетата може да повлияе на настроението и психичното здраве, тя не е заместител на професионалното лечение на депресия. Ако изпитвате по-сериозни симптоми на депресия, потърсете медицинска помощ.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares