Как се отазяват различните храни на „гъстотата“ на кръвта ни?

Как се отазяват различните храни на „гъстотата“ на кръвта ни?

Разреждане на кръвта и сгъстяване на кръвта не са съвсем правилни термини, тъй като това, което хората обикновено имат предвид, когато ги използват е, че коагулация или съсирването на кръвта.

Докато съсирването на кръвта е необходим процес за предотвратяване на кървене и насърчаване на заздравяването на рани, то може също да причини сериозни здравословни проблеми като дълбока венозна тромбоза, инсулт или инфаркт, както и други сериозни проблеми.

Важно е да се отбележи, че ефектите на храните върху кръвосъсирването може да варират в зависимост от индивидуалните фактори като генетика, лекарства, медицински състояния и навици на живот. Затова винаги е добра идея да се консултирате със здравен специалист, преди да направите значителни промени в диетата си или да приемате добавки или билки, които могат да повлияят на съсирването на кръвта.

Няколко храни и хранителни вещества са свързани с промени в кръвосъсирването.

Как се отазяват различните храни на "гъстотата" на кръвта ни? - health benefits of garlic 2000 482c21fd2d154102a9b7a46ccb34e70a

Храни, които могат да разредят кръвта или да намалят съсирването

Чесън: Чесънът съдържа съединения като алицин и аджоен, за които е доказано, че притежават антиагрегантни и антикоагулантни свойства. Чесънът може да помогне за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци, като намали лепкавостта на тромбоцитите и понижи кръвното налягане и нивата на холестерола.

Джинджифил: Джинджифилът традиционно се използва като естествено средство за подобряване на кръвообращението и намаляване на възпалението. Някои проучвания предполагат, че джинджифилът може да има антитромботичен ефект чрез инхибиране на тромбоцитната агрегация и синтеза на тромбоксан.

Куркума: Куркумата е подправка, която съдържа биоактивно съединение, наречено куркумин, което има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Куркуминът може също така да попречи на кръвосъсирването чрез намаляване на активността на факторите на кръвосъсирването и тромбоцитите.

Как се отазяват различните храни на "гъстотата" на кръвта ни? - tumeric 732x549 thumbnail 732x549 1

Риба: Мазните риби като сьомга, скумрия или риба тон са богати на омега-3 мастни киселини, за които е доказано, че имат разреждащи кръвта ефекти чрез намаляване на производството на провъзпалителни цитокини и тромбоксани. Омега-3 могат също да увеличат производството на простациклин, съединение, което помага да се предотврати слепването на тромбоцитите.

Черен шоколад: Тъмният шоколад съдържа флаваноли, които са растителни съединения, които могат да имат антикоагулантни ефекти чрез повишаване на нивата на азотен оксид, вещество, което отпуска кръвоносните съдове и предотвратява агрегацията на тромбоцитите. Ползите от шоколада обаче могат да бъдат компенсирани от високото му съдържание на захар и мазнини, така че умереността е ключова.

Храни, които могат да сгъстят кръвта или да увеличат съсирването

Богати на витамин К храни: Витамин К е хранително вещество, което играе решаваща роля в коагулацията на кръвта, като помага за активирането на факторите на кръвосъсирването. Храните с високо съдържание на витамин К включват листни зеленчуци (спанак, къдраво зеле, зеле), броколи, брюкселско зеле, аспержи и зелен чай.

Докато витамин К е от съществено значение за нормалното съсирване на кръвта, хората, които приемат разредители на кръвта като варфарин, трябва да внимават с приема на храни, богати на витамин К, тъй като те могат да попречат на ефективността на лекарството.

Червено месо: Червеното месо съдържа вид мазнина, наречена арахидонова киселина, която може да насърчи производството на тромбоксани и други провъзпалителни съединения, които допринасят за съсирването на кръвта. Яденето на твърде много червено месо е свързано с повишен риск от сърдечни заболявания и инсулт.

Как се отазяват различните храни на "гъстотата" на кръвта ни? - sliced beef red meat 732 549 feature thumb

Алкохол: Прекомерната консумация на алкохол може да увеличи риска от нарушения на кръвосъсирването като хемофилия или чернодробно заболяване.

Захар и преработени храни: Диета с високо съдържание на захар и рафинирани въглехидрати може да доведе до инсулинова резистентност, възпаление и оксидативен стрес, всички от които могат да нарушат функцията на кръвоносните съдове и да насърчат съсирването на кръвта. Консумацията на твърде много захар или преработени храни се свързва с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и тромбоза.

Кофеин: Кофеинът е стимулант, който може временно да увеличи сърдечната честота и кръвното налягане. Докато умереният прием на кофеин (до 400 mg на ден или околочетири чаши кафе) обикновено се счита за безопасно за повечето възрастни, по-високите дози могат да причинят неблагоприятни ефекти като тревожност, безсъние или сърцебиене.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares