Динята – ползи за здравето от вкусния плод

Динята – ползи за здравето от вкусния плод

В горещото време няма съмнение, че динята е сред любимите ни освежаващи лакомства. Освен страхотен вкус, тя обаче ни носи и множество ползи за здравето. Запознайте се с тях, за да изпитвате още по-голямо удоволствие, докато се наслаждавате на сочните парчета сладка диня.

Хранителен профил на динята:

за 100 грама плод

 • Калории: 45,6
 • Мазнини: 0.2 г
 • Холестерол: 0 мг
 • Натрий: 1,52 мг
 • Въглехидрати: 11.5 г
 • Фибри: 0.6 г
 • Витамин C: 12,3 мг
 • Калий: 170 мг
 • Калций: 10 мг
 • Витамин А: 865 IU
 • Ликопен: 6,890 мг

Какви са ползите за здравето от динята?

Динята съдържа ключови за организма антиоксидантни – хранителни вещества, които подпомагат превенцията на заболяванията и цялостното благосъстояние. Консумацията и също е добър начин да компенсирате приема на вода, нещо, което е важно през цялото време, но още повече през горещите и влажни дни на лятото.

Ето и някои други ползи от похапването на диня:

Динята е изключително богата на хранителни вещества

Динята е страхотна, когато става въпрос за основни хранителни вещества. Тя съдържа около 15% от дневния ви витамин С, заедно с множество други витамини и минерали, от които тялото ви се нуждае за оптимално функциониране, като калий и витамини А и В6.

Витамин С укрепва имунната ви система и помага на тялото да абсорбира желязото, докато витамин А е от решаващо значение за здравето на кожата и очите. Динята също е богата на калий, който действа за понижаване на кръвното налягане и поддържа функционирането на нервите, и витамин В6, който помага на тялото да разгражда протеините, които сте приели. Също така засилва имунната система и нервната функция.

Динята - ползи за здравето от вкусния плод - watermelon slices sticks

Подсилва организма срещу болестите

Ликопенът е естествено съединение, намиращо се в динята и други плодове и зеленчуци, което има антиоксидантни свойства. Именно ликопенът придава червения цвят на динята. Доказано е, че приемът му намалява риска от рак и сърдечни заболявания. Ликопенът  предпазва клетките от увреждане. Изследванията показват, че може да има ефекти на понижаване на кръвното налягане.

Ликопенът може също да намали възпалението. Хроничното възпаление е в основата на редица заболявания. По-конкретно, увеличаването на приема на ликопен може да намали риска от рак на храносмилателния тракт и рак на простатата.

Получаването на разнообразие от основни витамини и минерали е един от ключовете за силна имунна система. Динята е добър източник на няколко хранителни вещества, които са особено важни за тази мисия, включително витамини А и С и аминокиселината L-цитрулин.

Динята ви помага да сте хидратирани

Динята се състои от повече от 90% вода. Получаваме 80% хидратация от това, което пием, и 20% от това, което ядем. Динята определено може да помогне с този балансиран прием.

Повечето възрастни не пият достатъчно вода и хидратацията е особено важна през лятото, когато температурите се повишават и може да загубите течности от изпотяване. Препоръчва се да ядете диня, поръсена с малко сол след тренировка или когато сте се потили дълго време. Комбинацията от въглехидрати и сол е идеална за попълване на изгубените електролити и запасите от въглехидрати.

По-добро  храносмилане

Динята съдържа високо съдържание на вода и малко количество фибри. И двете са ключови за поддържане на гладкото храносмилане. Фибрите добавят обем към изпражненията, а водата помага за движението на отпадъците през храносмилателната ви система.

Динята е полезна за здравето на очите

Динята е добър източник на витамини А и С, както и на ликопен, лутеин и зеаксантин, които са много полезни за очното здраве.

Отслабване

инята може да задоволи глада ви засладко, при това със съвсем малко калории. Тя е перфектен десерт, за тези, които се опитват да отслабнат.

 

 

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares