Какво трябва да включва здравословната диета при бременност

Какво трябва да включва здравословната диета при бременност

По време на бременност храната, която ядете, е важна не само за вас, но и за здравето на бебето. Това не означава, че трябва да ядете за двама. Това е голяма заблуда. Всичко, което трябва да направите, е да се храните прясно, здравословно и пълноценно.

Вашата диета трябва да включва следното:

Фибри

Много е важно да имате здрава храносмилателна система, а това може да бъде постигнато чрез диета, богата на фибри. Фибрите в храната ще ви осигурят добра храносмилателна система, което от своя страна ще ви помогне да поддържате добро здраве – както психическо, така и физическо.

Желязо

Приемането на достатъчно количество желязо е много важно по време на бременност. Той е необходим не само за растящото бебе, но и за поддържане на здравословни нива на хемоглобина.

Протеини

Значението на протеините винаги се подчертава на всички етапи от живота. Растящото бебе в утробата също има голяма нужда от протеини. Когато консумирате месо, уверете се, че е сготвено достатично.

Витамини и минерали

Кой не знае значението на витамините и минералите? Тези компоненти помагат за поддържане на добро цялостно здраве. Когато се приемат в подходящо количество по време на бременност, те със сигурност са от голяма полза за растежа и развитието на бебето.

Пълнозърнести храни

Какво трябва да включва здравословната диета при бременност - 19 1432035270 05wholegrains

Пълнозърнестите храни са сложни въглехидрати, които са добър източник на енергия. Те включват пълнозърнеста пшеница, овес, киноа и кафяв ориз.

Млечни продукти

Какво трябва да включва здравословната диета при бременност - 19 1432035276 06dairyproducts

Калцият е необходим на всяка жена и по време на бременност, а и бебето също се нуждае от него. Включването на млечни продукти като мляко, сирене, кисело мляко и мътеница помага за постигането на тази цел.

Кокосова вода

Какво трябва да включва здравословната диета при бременност - 19 1432035282 07 coconutwater

Тази свежа и здравословна напитка е пълна с хранителни вещества и също така помага за поддържане на добра храносмилателна система

Яйца

Какво трябва да включва здравословната диета при бременност - 19 1432035287 08 eggs6

Много бременни започват деня си с яйца. Може да са две яйца, но е препоръчително в такъв случай да се изяде само единия жълтък. Твърде много жълтък може да не е добре за бебето или майката.

Плодове

Какво трябва да включва здравословната диета при бременност - 19 1432035293 09fruits

Плодовете са заредени с витамини и минерали и имат допълнителното предимство на фибрите. Приемайте поне две порции дневно.

Зеленчукови сокове

Какво трябва да включва здравословната диета при бременност - 19 1432035299 10juice8

Плодовите сокове може да са твърде сладки за вашия вкус, но зеленчуците не са. Наличието в диетата ви на сокове от зеленчуци като моркови, спанак, домати, краставица, червено цвекло и т.н. добавя нивата на витамини и минерали плюс осигурява достатъчно количество фибри.

Боб

Какво трябва да включва здравословната диета при бременност - 19 1432035305 11beans

Протеините са задължителни за растящото бебе и за благополучието на майката и затова включването на боб в диетата става наложително. Тези зърна се консумират най-вече варени, тъй като суровите зърна са склонни да причиняват леко разстройство в стомаха. Хумусът е това, което мнозина включват в диетата си като гарнитура, мазнина или дип.

По време на бременност основната цел трябва да бъде поддържането на добро здраве, а не на добра фигура. След раждането на бебето всяка жена може да се върне към тренировъчен режим, за да възвърне изгубената фигура.  Насладете се на този невероятен период от вашия живот и слушайте собственото си тяло – какво по отношение на храната, така и за всичко останалоАбонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares