Какво е лятото без свежа вкусна салата? Доматите са перфектния компонент на всяка такава. Дали ще изберете по-сладникав сорт или по-кисел, всеки има своите качества. Доматите са вкусни и полезни, освен това са ценна съставка на множество рецепти.
Нека ги опознаем по-добре в следващите редове и да разберем защо е добре да присъстват в нашата кухня буквално целогодишно под различна форма.
Произход на домата
Доматите са растение от семейство Картофи. Ботаниката ги квалифицира като плод, а в кулинарията се възприемат като зеленчук. Родината на домата са земите на Централна и Южна Америка, от Мексико до Перу. Растението достига височина между 1-3 метра и пълзи по други растения, защото стъблото му е слабо.
Червеният ярък цвят на домата идва от пигмента ликопен, който се съдържа в него. Цветът им обаче може да е и розов, жълт, дори и леко лилав. Плодът на домата е месест, семков като може да е съвсем малък или много едър, в зависимост най-вече от сорта. Сортове домати има много и трябва да се подбират според целта – за директна консумация, за готвене или за консервиране.
В днешно време домати са разпространени по почти всички континенти.
Ползи за здравето
Доматите съдържат много витамини. Порция от тях може да осигури около 20 % от дневната ви нужда, а високото ниво на витамин А в тях се отразява отлично специално на очите. Съдържат и калий, който е полезен за работата на сърцето. Точно затова се препоръчват на хората с високо кръвно налягане или с висок холестерол. Доматите са източник и на калций, който се важен за здравето на костите и зъбите.
Интересен факт е, че доматът е считан за помощник на мъжката потентност. Индианците са го ползвали точно за това, а французите наричат домата „зеленчук на любовта“.
Антиоксидантите, на които доматите са богати, имат противораково действие. Това е характерно за много от плодовете и зеленчуците. Не случайно се повтаря толкова много, че консумацията им е много важна за здравето.
Домати и красота
Доматите се използват в производството на козметика. Екстракт от домати се използва в масажните масла, както и в продукти за избелване на кожата. Използват се в борбата с косопада.
Доматите са засищащи, но нискокалорични. Това ги прави помощник в отслабването. Съдържат и много вода, което е добре за хидратацията на организма, особено в летния период. Доматен сок или салата, вместо газирана напитка, е по-добрият избор за здравето и формата ви в жегите.
Добавка в рецептите
В България много се готви с домати. Огромна част от домакинства приготвят консерви с домати за зимата точно поради тази причина. Без домати е невъзможна и така обичаната от нас лютеница.
Толкова много са ястията, в които се добавят домати под една или друга форма, че е трудно да се изброят. Те подобряват, обогатяват и допълват вкуса им. Като недостатък може да се посочи, че добавянето на домати може да скъси срока на годност на ястието. Приготвените с домати ястия, по-добре съхранявайте винаги в хладилника.
Доматите се използват и в направата на сосове. Най-популярният такъв е, разбира се, кетчупът.
Кой трябва за избягва доматите?
Няма пълно щастие. Доматите са алерген и не бива да се консумират от хората с алергия към тях. Оксаловата киселина, която имат в състава си доматите, ги прави неподходящи за консумация от хора с подагра или с бъбречни заболявания. Трябва да се избягват и при жлъчнокаменна болест.
Наслаждавайте се на доматите винаги когато можете, особено когато е сезонът им и може да ги консумирате максимално пресни и свежи.