Дюлите са невероятен плод, макар и да не са любими на всеки, заради заради тръпчивия си вкус. Набраните през късната есен дюли могат да ни радват още дълго през зимата.
Българите често приготвяме дюлите на сладко, желе и компоти, но те са чудесна съставки и в много други ястия – и сладки, и солени. Това е защото те имат много специфичен леко сладък-леко кисел вкус и най-вече невероятен аромат. От тях могат да се приготвят и чудесни сиропи, ликьори, сокове и чайове.
Дюлите има 57 калории на 100 грама, съдържат още доста фибри, желязо, калий, калций, магнезий и други минерали. Тя е чудесен избор за всеки, който иска да отслабне, защото не просто е нискокалорична, но и много засищаща.
Плода, листата и семената на дюлята са използвани в народната медицина. Препоръчват се при жълненица, кръвохрачене, маточни течения, прави се гаргара при ангина и стоматологични проблеми.
Как да готвим с дюли?
Дюлите с използват в кухните на много народи. Те стават още по-вкусни когато да сготвени, защото се потушава леко горчивия вкус, който повечето сортове дюли имат. Освен това чрез готвенето стават и по-меки.
Имайте предвид, че дюлите бързо покафеняват след като се обелят и нарежат. За да избегнете това, накиснете ги в леко подслена вода, докато сте готови да ги сложите на котлона.
Друго важно нещо, което трябва да знаете е, че дюлите не се готвят със семената. Те задължително се отсраняват, защото съдържат веществото амигдалин, което може да доведе до отравяне.
Дюлите се готвят чудесно с месо – най-често с телешко и свинско. Още повече, че това и са предпочитаните меса през зимата. Те обаче се съчетават не по-малко добре и с пилешко. Убедете се сами като изпробвате нашата рецепта за дюли, пълнени с пилешко месо.
Пъленени дюли с пилешко месо
Време за приготвяне: 45 мин. Порции: 6
Необходимите продукти:
- 6 големи дюли;
- 500 грама пилешко месо;
- 2-3 глави лук;
- 4 с. л. олио или друга растителна мазнина;
- 5 с. л. сметана;
- 5 с. л. майонеза;
- 1 и 1/2 ч. л. сол;
- черен пипер на вкус;
- 1 ч. ч. доматено пюре;
- 2 с. л. галета;
- натрошено сирене.
Начин на приготвяне
Дюлите трябва да се измият отлично и да се изреже сърцевината им, където са семената.
Изгълбайте дюлите, докато „стените“ станат с дежелина около сантиметър. Половината от изтърганото дюлево месо, нарежете на кубчета.
Пригответе пилешкото филе като го почистите от кожата и го нарежете на кубчета.
Лукът задушете в малко мазнина в тигана. Прибавете кубчетата дюля и задушете за около 7 минути.
Добавете и месото и озадръжте на котлона докато побелее. Спрете котлона и пробавете сметаната, майонезата, сол и пипер.
С получената смес напълнете дюлите. После ги наредете в тава, заедно с останалото олио, доматеното пюре, овкусено с малко сол и разредено с 1 к. ч. вода.
Поръсете с галета и натрошено сирене. Печете на умерена фурна за 40 минути, след което изключете фурната иги оставете вътре за още 15 минути.