Емоционалното хранене – част II – как да си помогнем?

Емоционалното хранене – част II – как да си помогнем?

В част I разгледахме какво означа емоционално хранене и какви са най-честите причини човек да има този проблем. В настоящата статия ще видим как можем да си помогнем.

Какво можем да направим за да спрем да се храним емоционално?

Първото, което е най-важно да се каже, е че е нужно да разрешим своите емоционални проблеми. Те могат да бъдат всякакви – неувереност, самота, неудовлетвореност, гняв, обида, тревожност, проблемни взаимоотношения с някой друг човек и т.н.

Нужно да се запитаме какво ни кара да страдаме, да се чувстваме зле, от какво в живота си не сме удовлетворени, кое ни разстройва, кои наши емоционални нужди не са задоволени. Трябва да си отговорим честно на тези въпроси и когато погледнем истината, да потърсим решение.

Решението не е в утехата с храна, в компулсивното тъпчене. Решението на проблемите ни ще бъде дълъг, може би безкраен процес, на практика  целият ни живот минава в някакви трудности. Не е нужно да бъдем сами. Може да потърсим подкрепа на близките си или на психотерапевт.

Ще са ни нужни и определени техники и съвети, които да ни помогнат бързо в момент на изкушение.

Ето няколко такива:

  1. Спете по 8 часа на ден. Доказано е, че липсата на достатъчно сън увеличава апетита.
  2. Почивайте си. Осигурете си пълноценна почивка, а не когато се преуморите да посегнете към шоколада.
  3. Общувайте пълноценно. Променете това в себе си, което ви пречи в това отношение, подберете правилните хора в обкръжението си.
  4. Правилото за 10 мин. Ако когато се появи изкушението си кажете добре, но след 10 мин. е твърде вероятно мозъкът ви да се поуспокои през това време и да не възприема вече храната като забраненият плод, като голяма награда. Опитайте.
  5. Занимание – когато се появи изкушението, намерете си веднага друго занимание, тоест от друг стимул, а не храната. Просто е нужно нещо да разсея мислите ви, а от там и безпокойството, свързано с храната, която се опитвате да откажете. Според проучване това може да стане с играта тетрис. Още по-добър вариант е движението – разходете се или просто направете 20 клека.
  6. Ако все пак не успеете да удържите импулса си към емоционално хранене, изберете не обичайните, а полезни храни. Плодове, зеленчуци, мляко, месо. Така после ще се чувствате по-добре. Вредните храни повишават нивото на тревога и чувството за вина.
  7. Не си забранявайте. Доказано е, че забраненото е винаги по-желано от мозъка. Най-добре сключете сделка със себе си – 80 % от храната за дена да е полезна и качествена и 20 % каквото желаем най-силно без угризения.
  8. План. Помислете в кои моменти и при какво обстоятелства се чувствате най-уязвими. Съставете си най-подробен план как да се избягват и ако все пак се случи, какво ще направите. Планирайте до най-малката подробност и то различни варианти, за да сте подготвени и да се справите с изкушението.
  9. Образовайте се по отношение на храната.
  10. Избягвайте места, хора, занимания, които ви подтикват да се храните емоционално. Наблюдавайте се и ще видите кое, как  и кога отключва това при вас.

Потърсете професионална помощ, книги за самопомощ, четете, образовайте се, потърсете група за взаимопомощ, с една дума – пробвайте всичко и вижте кое най-много ви помага. Колкото повече оставате в капана на емоционалното хранене, толкова по-невъзможно ще ви се вижда да излезете от него. Много хора обаче са успели. Няма причина да не успеете и вие. Така ще се чувствате много щастливи и свободни. Дори много повече ще се наслаждавате на храната, защото тя вече няма да бъде ваш господар, а приятел.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares