Броене на калории – как и защо?

Броене на калории – как и защо?

Броенето на калории се използва главно като начин за отслабване. Вие оценявате вашите енергийни нужди (или въз основа на средната стойност, или с някой от онлайн инструментите, които могат да ви помогнат да направите това по-точно) и след това решавате колко калории по-малко от това ще консумирате. Това създава енергиен или калориен дефицит.

Доказателствата показват, че програми за отслабване, които създават дефицит от около 600 kcal (чрез промяна на диетата ви или правене на повече упражнения, или и двете) могат да се използват като начин за намаляване на теглото.

Също така знаем, че най-добрият подход за отслабването е този, към който можете да се придържате. Ако установите, че дефицит от 600 kcal на ден ви оставя много гладни или не можете да балансирате храненията си, тогава е добре да имате по-малък дефицит. Пак ще отслабнете, но може да отнеме повече време.

Може да е изкушаващо да намалите по-драстично количеството калории, които приемате, но въпреки че краткосрочните много нискокалорични диети могат да играят роля, те трябва да се опитват само с медицинско наблюдение.

Броене на калории - как и защо? - 632cb9f9ad6b44fe2b32b3d0 62f2c2969872f59ec2b0b0db shutterstock 727792900

Какъв е проблемът с калориите?

Това, което фокусът върху калориите сам по себе си не прави, е да вземе предвид цялостното качество на диетата, какви хранителни вещества получавате и колко сити ни карат да се чувстваме от различните храни.

Цялостният баланс и разнообразие на вашата диета са също толкова важни, колкото и броят на калориите, които приемате, когато става дума за здраве. Енергията, която получавате от 100 kcal е една и съща, независимо дали е половин авокадо или половин шоколад, но разликата е в тяхната хранителна стойност.

Същото важи и за „диетичните“ продукти, които са формулирани като нискокалорични версии. Някои хора намират тези продукти за полезни, но може да е по-добре с по-малко количество от стандартната версия, ако това ви кара да се чувствате по-удовлетворени.

Може да се изненадате да разберете, че законите за етикетиране на храните позволяват числата, дадени за хранителна информация, да варират с до 20 процента (една пета) от количеството, посочено на етикета. Няколко калории тук или там не би трябвало да имат голяма разлика, но за по-висококалоричните храни или храните, които ядете много, това може да повлияе на загубата на тегло.

Това не трябва да ви спира да броите калории, но имайте предвид, че не е толкова точно, колкото си мислите.

Психично здраве

Фокусът върху калориите и броенето на калории за отслабване може да бъде труден и опасен за хора, които живеят с или са уязвими към хранителни разстройства.

Независимо дали броите калории или не

Уверете се, че моделът ви на хранене ви позволява да включвате храни от всички основни групи храни и не е толкова ограничаващ, че да пропускате или да се чувствате виновни, че ядете определени храни от време на време.

Ако един ден се храните различно от това, което сте възнамерявали, не гледайте на това като на провал, а като шанс да помислите защо се е случило и да планирате как можете да избегнете това да се случи следващия път.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares