Гръцката салата – оригиналната рецепта на лятното изкушение

Гръцката салата – оригиналната рецепта на лятното изкушение

Може би двете най-известни салати, за които хората се сещат когато се заговори за кухните на балканските държави, са шопската и гръцката салата. Повечето чужденци нямат търпение да ги опитат по време на почивката си в България или Гърция.

Лятото е сезонът, през който може да разчитате, че двете основни съставки на тези две салати – краставици и домати, са гарантирано пресни и свежи. В крайна сметка това е най-важното, за да бъде една такава салата вкусна.

Нашата шопска салата ни е добре позната, както и аперитивите, с които най-често се консумира. Изненадваме се обаче когато поръчаме гръцка салата, а можем да се закълнем след сервирането ѝ, че това е шопска салата.

Защо става така?

Истината е, че има доста варианти на гръцката салата, но все пак има рецепта, която бихме могли да считаме за оригинална. В истински добрите ресторанти не би трябвало да отстъпват от този стандарт.

Коя е оригиналната рецепта за гръцка салата?

Другите имена на Гръцката салата са Horiatiki (Селска салата) и Therini salata (Лятна салата). В добрите ресторанти ще ви я сервират в дълбока чиния, а не в купа. Няма да видите листа от зелена салата в чинията си. Използва се сирене фета или друго гръцко бяло сирене. Използват се сладки червени домати, но в България може да се заменят с розови. Овкусява се с качествен зехтин, а не с олио, добавя се малко оцет, след което се разбърква. Сиренето не се реже на кубчета, а се поставя като една плочка или няколко по-големи бучки върху зеленчуците. Добавят се едри гръцки маслини, червен лук на кръгчета, нарязана чушка и задължително риган. Салата се поднася с малко ароматен хляб, приготвен по селска рецепта с хрупкава коричка.

Разлики от шопската салата

Рецептите за шопска салата също варират, но за разлика от гръцката сиренето е натрошено. Обикновено доматите се режат на по-малки парчета, отколкото е характерно за гръцката салата. Овкусява се със слънчогледово олио и се добавя наситнен магданоз.

А какво да поръчаме за пиене с гръцката салата?

Нима някой се чуди? Едно добре охладено узо ще свърши перфектна работа!Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares