Ползи от яденето на плодове

Ползи от яденето на плодове

Всеки знае, че най-полезните храни са плодовете и зеленчуците. През лятото разнообразието от тях е огромно – кайсии, праскови, нектарини, череши, вишни, черници, дини, пъпеши, сливи… Макар че всички те са безкрайно вкусни, ако имате нужда от още мотивация, за да ги хапвате ежедневно, прочете за десетте ползи, които ще имате, ако го направите.

Плодовете ни носят здраве

Всекидневната им консумация действа профилактично на много заболявания. Те подпомагат храносмилането, помагат за контрола на кръвното налягане, намаляват риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Дават сила

Консумацията на плодове помага за укрепването на мускулите и костите. Ползите не спират да се изследват. Проучване от 2003 г. проведено от държавния университет във Флорида установява, че яденето на сушени сливи помага да се предотврати развитието на остеопороза. Прочуване, проведено в Англия през 2020 г. доказва, че витамин С помага за запазването на мускулната маса. Плодовете са едни от храните най-богати на витамин С.

Хидратация

Плодовете съдържат много вода, която помага добрата хидратация на организма. Някои плодове съдържат над 90 % вода. Динята е първенец, но също така почти толкова вода съдържат ягодите, грейпфрутът, пъпешите и ябълките.

Изтоник на антиоксиданти

Плодовете съдържат много антиоксиданти. Те се борят със свободните радикали, които ни карат да стареем по-бързо. Те също така могат да увреждат здравите клетки, свързват се с развитието на рак. Така че за здраве и красота, яжте плодове.

Хранителна стойност

Консумацията на плодове носи много витамини и минерали на организма, необходими за правилното му функциониране. Витамините и минералите са жизнено необходими за човека. Най-добре е да се набавят чрез храната, а не чрез хранителни добавки. Почти всички от тях може да си осигурите само чрез плодовете.

Подобряват мозъчната дейност

Според много на борй научни проучвания плодовете като боровинки, къпшини, ягоди, други горски плодове има благоприятен ефект върху мозъка и начина, по който работи той. Те подобряват паметта.

Енергия

Плодовете съдържат захар. Захарта е въглехидрат. Въглехидратите се разграждат най-бързо в сравнение с мазнините и белтъчините, така че енергията от тях най-бързо става достъпна за организма. Ако сте изтощени, хапнете си някой сладък плод, вместо нещо друго сладко, но нездравословно.

Храносмилане

Плодовете имат високо съдържание на фибри. Те, заедно с водата и антиоксидантите, подобряват храносмилането.

По-добра форма

Плодовете са нискокалорични. Те ще ви помогнат да влезете в добра форма и да я поддържате.

Модел за подражание

Ако искате да научите децата си да се хранят здравословно, бъдете приме за това. Купувайте плодове редовно, дръжте ги на видно и достъпно място и естествено яжте от тях редовно.  Децата имитират. Много по-важно е какво правите от това какво говорите.

Плодовете трябва да са съществена част от вашеъто хранене. Те традиционно трябва да присъстват във вашата кухня, за да бъдете красиви, здрави и щастливи. Това не са само думи. Това са самите факти. Яжте ги не само пресни, използвайте ги в различни рецепти.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares