Гуава е дърво, което расте в Централна и Южна Америка. Плодовете му обикновено се консумират пресни или от тях се правят напитки, конфитюри и други храни. Различни части от растението, включително листата и плодовете, се използват като лекарство. Хората използват листа от гуава за стомашни и чревни заболявания, болки, диабет и заздравяване на рани.
Лечебни ли са плодовете гуава?
Въпреки че има редица лечебни свойства, гуава най-често се използва като традиционно лекарство за стомашно-чревни инфекции като диария, дизентерия, стомашни болки, както и при лошо храносмилане.
Кулинарна употреба на плодовете гуава
Agua fresca е популярна напитка в Мексико и някои страни от Латинска Америка. Тя се прави от гуава. Популярна алкохолна напитка, която се прави с гуава, е Pulque de Guayaba, любима в регионите на Латинска Америка. Често сокът на плода се използва в сосове, за направа на бира,в рецепти за бонбони и други десерти.
Във Филипините узрялата гуава се използва за приготвяне на синиганг, филипинска пикантна яхния. Също така плодът е популярна закуска в Куба – pastelitos de guayaba. Продава се навън по улиците, особено през горещите сезони.
Червената гуава може да се използва като основа на солени продукти като сосове, заместващи домати, особено с цел да се намали на киселинността на ястието. В Бразилия се приготвя се и напитка от запарка от плодовете и листата на плода. Нарича cha-de-goiabeira, т.е. „чай“ от листата на дървото гуава. Този чай считан за лечебен.
Хранителни съставки на плодовете гуава
Една гуава съдържа 126 мг витамин С, което отговаря на 209% процента от дневните препоръчителни стойности. Плодът също така съдържа 229 мг калий, 343 мг витамин А и 27 мкг фолат.
Един плод гуава съдържа средно 112 калории, 23,6 грама въглехидрати, 4,2 грама протеини, 8,9 грама фибри и около 1,6 грама мазнини.
Ползи за здравето от гуава
Плодът има много ползи за здравето поради богатия си хранителен състав.
Ето някои от тях:
- подпомага имунната система;
- полезен е за диабетиците;
- подобрява здравето на сърцето;
- помага в процеса на отслабване;
- полезни са по време на бременност;
- подобяват зрението;
- подобрява вида и здравето на кожата.
Плодовете гуава са богати на антиоксиданти като каротин, ликопен и витамини А и С. Те също имат противовъзпалителни и антимикробни свойства.
Начини за консумация на плодовете гуава
Когато са напълно узрели, плодовете гуава имат много сладък вкус и са меки на допир, точно като авокадото. Най-добрият начин да консумирате плодовете е да ги ядете пресни. Целият плод, заедно със семената и кожата, е годен за консумация.
Можете също така да го комбинирате с други плодове в плодова салата, за по-богат вкус и допълнителни витамини. Сокът от гуава е отлична алтернатива на яденето на плодове. Вкусът му се съчетава с този на повечето популярни плодове, така че идеален за различни комбинации. Сварете плодове гуава с малко захар. Така направеният сладък сос е чудесен за палачинки, в комбинация с кисело мляко или за вашата овесена каша.
Може да използвате плодовете гуава за направата на различни смутита, както и като обогатяваща състава в различни зеленчукови салати.