Хранене и дентално здраве- какво трябва да знаем?

Хранене и дентално здраве- какво трябва да знаем?

Видът и здравето на зъбите ни се влияе от начина ни на хранене, от храните, които предпочитаме ежедневно. Нека види кои храни са „приятели“ на здравите бели зъби и кои не. Като допълнителни съвети – изплаквайте с вода устата си след всяко хранене и по възможност дъвчете дъвка за около 10 минути. Така ще премахнете хранителните остатъци от вашите зъби и ще стимулирате слюноотделянето, което защитава зъбите от бактериите, които причиняват кариес.

Ето топ 5 храни, които са вредни за зъбите 

Сладки и лепкави храни: Консумирането на сладки и лепкави храни, като бонбони, сушени плодове, сладкиши и тестени храни не е препоръчително, ако следите за денталното си здраве.  Тези храни могат да полепнат по зъбите ви и да създадат среда за растеж на бактерии, което води до кариес.

Кисели храни и напитки: Храни и напитки с високо съдържание на киселина, като сода, цитрусови плодове и доматен сос, могат да разрушат емайла на зъбите ви с течение на времето, правейки ги по-податливи на увреждане.

Газирани напитки: Газираните и енергийните напитки са с високо съдържание на захар и киселина, което вреди на емайла на зъбите и допринася  за образуването на кариеси.

Твърди храни: Твърдите храни, като твърди бонбони и пуканки, могат да увредят зъбите ви, като ги напукат или дори счупят, което води до чувствителност и болка.

Алкохолни напитки: Консумацията на алкохолни напитки  изсушива устата, намалявайки потока на слюнката, която е необходима за неутрализиране на вредните киселини и бактерии. Алкохолът също може да оцвети зъбите ви и да увеличи риска от заболяване на венците.

Хранене и дентално здраве- какво трябва да знаем? - istockphoto 918796126 612x612 1
 

На денталното си здраве можем да повлияем и в положителна посока чрез храненето си.

Ето топ 5 храни, които са полезни за вашите зъби

Млечни продукти: Млечните продукти, като мляко, сирене и кисело мляко са отлични източници на калций, който е от съществено значение за здрави зъби и кости. Калцият също помага за неутрализиране на киселината в устата ви, предпазвайки зъбите ви от кариес.

Листни зеленчуци: Листните зеленчуци, като спанак и зеле са с високо съдържание на калций и други важни хранителни вещества, като фолиева киселина, която подпомага здравето на венците и намалява възпалението.

Хрупкави плодове и зеленчуци: Хрупкавите плодове и зеленчуци, като ябълки, моркови и целина почистват зъбите ви, докато ги дъвчете. Те също така стимулират производството на слюнка, която неутрализира киселината и предотвратява полепването на бактериите по зъбите ви.

Ядки и семена: Ядки и семена, като бадеми, кашу и слънчогледови семки са с високо съдържание на калций, фосфор и други основни хранителни вещества, които укрепват зъбите ви и предотвратяват появата на кариес.

Зелен и черен чай: Зеленият и череният чай съдържат съединения, наречени полифеноли, за които е доказано, че намаляват възпалението и предотвратяват растежа на бактерии, свързани със заболявания на венците и кариес.

Кои храни оцветяват зъбите?

Има няколко храни и напитки, които се отразяват на визията на зъбите, ако ги консумирате сравнително често. Сред тях са кафето и някои видове чай. Тези напитки съдържат хромогени, които са силно пигментирани съединения и могат да залепнат за емайла на зъбите ви като причинят оцветяване. Същото важи и за червеното вино.

От храните бъдете с плодовете с тъмен цвят, като горските плодове например, още със соевия сос, балсамовия оцет и с храните с изкуствени оцветители, защото те могат да оцветят и зъбите ви.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares