Хранене и настроение – каква е връзката?

Хранене и настроение – каква е връзката?

В света има два вида хора. Има хора, които когато са подложени на стрес, ядат всичко, което попадне пред очите им. Има и такива, които почти спират да се хранят. Знаете ли, че как и какво ядете също влияе на настроението ви? Ето защо.

Храната е гориво

Вашият мозък е 24/7 машина. Независимо дали сте будни или спите, той е там на заден план като ви помага да дишате, да се движите, да чувствате и много повече. Но какво захранва тази мощност? Храната, разбира се. Вашият мозък се нуждае от калории, за да функционира.

Има ли значение откъде получавате тези калории? Да! Мислете за мозъка си като за превозно средство. Захранете го с нискокачествено гориво и няма да работи оптимално. Празните калории от храни с рафинирана храна, които съдържат и големи количества мазнини, определено не са висококачествено гориво.

Лошата диета се свърза с:

 • ниски нива на енергия
 • разстройства на настроението
 • дългосрочни здравословни проблеми
 • слаба имунна система

Храни, които са полезни за вашето настроение:

 • пресни плодове и зеленчуци
 • ядки
 • храни с високо съдържание на фибри
 • храни с повече протеин
 • храни, богати на микроелементи

Храни, които не са помощници на доброто настроение:

 • силно преработени храни
 • фаст фууд
 • чипсове, крекери
 • захарни изделия
 • напитки с много кофеин

3 начина, по които храненето ви влияе на настроението ви

 1. Стрес и глад

Когато сте стресирани, тялото ви освобождава кортизол. Той е известен като хормон на режима „бягство или борба“. Въпреки че помага на тялото ви да се справи с всичко, което възприема като „атака“, в замяна изсмуква енергия от тялото и създава спад в нивата на кръвната захар.

След първоначалното високо ниво на стрес, може да се почувствате уморени и изтощени. Ако натискът е дългосрочен, това усещане може да се засили. Например, по време на труден период на учене може да жадувате за чипс или други закуски.

За да възстанови загубите, тялото ви освобождава хормони, наречен глюкокортикоиди. Тяхната роля е да възстановят загубената енергия. Как правят това? Като карат тялото да жадува за захар и въглехидрати.

 1. Серотонин

Серотонинът е хормон, който се свързва с приятни усещания. Помага на тялото да регулира съня, апетита, настроението и дори влияе върху начина, по който усещате болка. Липсата на този хормон може да ви накара да се чувствате напрегнати, раздразнителни, уморени и търсещи сладкиши и въглехидрати.

Номерът с този полезен хормон е, че почти винаги (95%) се произвежда в храносмилателния тракт. Това означава, че това, което ядете, влияе върху способността ви да го създавате. Хранете се нездравословно и възпалението може да се задържи в микробиома на червата, като потиска производството на серотонин.

Яжте правилно и ще се почувствате много по-добре. Традиционните диети, като средиземноморската и японската диета, които се фокусират върху пресни плодове и зеленчуци и морски дарове, насърчават добрите бактерии в червата и регулират производството на серотонин.

 1. Глад и раздразнение

Пропуснахте закуската, пропуснахте обяда, не сте се върнали навреме за вечеря? Може би в момента се чувствате малко ядосани?

Ако тялото ви е гладно, нивото на кръвната ви захар пада, което ви кара да се чувствате уморени. Първото нещо, което тялото ви прави, е да се опита да спре това чувство. За да направи това, то освобождава кортизол и епинефрин в тялото, за да повиши тези нива обратно. Страничният ефект? Раздразнителност. Както кортизолът, така и епинефринът могат провокират това чувство у вас.

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares