Хранене на детето до навършване на годинка

Хранене на детето до навършване на годинка

Отминаха дните, когато безвкусната оризова каша беше норма. Днес правилата не са толкова строги и имате повече варианти за първите храни, които да предложите на бебето, както и за начините за въвеждането им.

Плодове, зеленчуци, различни видове меса – постенепенни въведете всичко без да се стараете да спазвате строго определен ред. Важното е да има разнообразие и така бебето да свикне с различни вкусове.

Все пак ако още се чудите с кои твърди храни да започнете, ето няколко предложения, базирани на възрастта на детето.

4 до 6 месеца: Еднозърнести зърнени култури

Нивото на желязо, което се съхранява в утробата, спада след раждането и бебето достига най-ниското си ниво на около 9 месеца. Ето защо зърнените култури, обогатени с желязо, са идеална храна,  която като за начало.

Смесете 1 ч. л. еднозърнеста зърнена култура с 4 до 5 чаени лъжички кърма или адаптирано мляко.
В началото по-голямата част от зърнените култури ще се озоват върху дрешките на вашето бебе. Важното е да запазите спокойствие и да продължите да опитвате бебето да свикне с различни храни. Понякога това отнема повече време.

4 до 8 месеца: Пюрирани зеленчуци, плодове и месо

Може би сте чували, че захранването първо с плодове преди зеленчуците, може да доведе до предпочитание за цял живот към сладки храни. Няма изследвания, които да подкрепят това. Така че от вас зависи дали да започнете с ябълка или моркови.

Според последните данни ранното въвеждане на алергенни храни може да намали риска от развитие на хранителна алергия, особено ако детето по принцип е изложено на риск. Ако имате силна фамилна анамнеза за хранителни алергии във вашето семейство, говорете с педиатъра на вашето бебе за най-добрите начини за въвеждане на обичайните алергени, като например фъстъци, яйца и млечни продукти.

Хранене на детето до навършване на годинка - baby

6 до 8 месеца: бъдете внимателни

Много от бебета се радват да експериментират със самостоятелно хранене от ранна възраст. На този етап не предлагайте никакви твърди сурови храни (като резенчета ябълка или пръчици от моркови). Уверете се, че плодовете и зеленчуците са достатъчно меки, за да ги смачкате с лек натиск между палеца и показалеца. Някои добри примери са варен грах, малки парченца банан или авокадо или оризови бутерчета.

Формата също има значение. По-малките бебета взимат храната с целите си длани, така че купчина картофено пюре или парче авокадо ще бъдат по-лесни за боравене, отколкото по-малки храни. Не слагайте сол или захар в храната им – най-добре е бебето да се научи да я харесва без добавения натрий или подсладител.

9 до 12 месеца: Нарязани, смлени или пасирани храни

Включете повече с различни текстури като кисело мляко, извара, банани и пюре от сладки картофи. Те също могат да използват повече желязо, така че опитайте пюрирани меса като говеждо, пилешко и пуешко.

Твърди храни, които трябва да се избягват

Яденето на твърди храни отваря цял нов свят за вашето бебе, но има някои храни, които не са безопасни за ядене от бебета.

Трябва да избягвате да давате на бебета под 1-годишна възраст следните храни:

Мед: може да причини ботулизъм, сериозно заболяване, ако бъде въведен твърде рано.

Краве мляко (като напитка): Придържайте се към кърмата и адаптираното мляко като основна напитка, докато бебето ви навърши 1 година. Не е проблем да използвате краве мляко при готвене или печене. Сиренето и киселото мляко също са безопасни.

Опасности от задавяне: Избягвайте опасности от задавяне като ядки, семена, стафиди, твърди бонбони, грозде, твърди сурови зеленчуци, пуканки, фъстъчено масло и подобни през първата година на вашето бебе.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares