Хранене на детето от 4 до 12 месеца – общи насоки

Хранене на детето от 4 до 12 месеца – общи насоки

Храненето на детето през първата година е от особена важност. През първите 4 месеца от живота му то се храни само с кърма или адаптирано мляко. След това, с оглед нуждите на конкретното дете, се преминава към въвеждане на твърдите храни.

Темата за захранването на бебето е изключително мащабна. Тази статия предоставя само основните насоки, с който да започнете вашето ограмотяване по въпроса.

От 4 до 6 месеца

Според препоръките повечето бебета са готови да започнат да ядат твърди храни на възраст около 6 месеца. Въпреки това, тъй като всички бебета са различни, вашето дете може да следва малко по-различна времева линия. И така, как можете да разберете кога вашето бебе е готово?

Бебетата, които са готови да опитат твърда храна, обикновено показват някои признаци, включително:

  • овладяване на умението за заграбване с лъжица;
  • развиване на контрол върху главата и шията;
  • загуба на рефлекса на езика, който автоматично избутва храната от устата.

Бебетата под 4 месеца не са развили тези необходими умения, така че никога не започвайте твърда храна преди 4 месеца. Когато за първи път въвеждате твърди храни, постарайте се да предложите на вашето мъниче около 1 до 2 супени лъжици храна два пъти дневно – купено или домашно приготвено пюре.

Твърдата храна не трябва да заема мястото на кърмата или адаптираното мляко като основен източник на хранителни вещества преди 12-месечна възраст. Наистина, бебетата все още трябва да пият около 120 до 180 мл кърма или формула на хранене, когато са на 4 месеца. След като навършат 6 месеца, те могат да приемат дори повече – до 240 грама на всеки четири или пет часа.

Хранене на детето от 4 до 12 месеца - общи насоки - baby700 350 edd7045

От 6 до 9 месеца

Когато бебето е на възраст от 6 до 9 месеца, почти всичките му калории все още трябва да идват от кърмата или адаптираното мляко. За бебе, хранено с адаптирано мляко на тази възраст, това обикновено означава не повече от 900 мл адаптирано мляко дневно.

Моделите на кърмене на вашите кърмени бебета може да варират на тази възраст поради скокове в растежа или когато се нуждаят от допълнителен комфорт. Ето защо остава важно да ги наблюдавате за сигнали за глад, вместо да се придържате към строги графици и ограничения.

Ако забележите, че детето ви не суче толкова често след въвеждане на твърди храни,  препоръчва се да му предложите кърмата, преди да го нахраните с храна.

За да се идентифицират възможни алергични реакции или храносмилателни проблеми, някои експерти препоръчват да се въвежда само една храна наведнъж. Може да изчакате с ястия, които включват смес от храни, като гювечите например, докато не въведете тези храни отделно, особено ако имате семейна анамнеза за хранителни алергии.

От 9 до 12 месеца

На тази възраст бебетата трябва да продължат да имат около 210 мл до 240 мл  течност на хранене. Те обикновено се ограничават до 900 мл адаптирано мляко за 24 часа. От 9 до 12 месеца около половината от калориите на вашето бебе трябва да идват от храната, а другата половина от кърмата или формулата.

Не забравяйте да се уверите, че храните, които предлагате на бебето, са приготвени безопасно. Избягвате тези, които са малки, кръгли, твърди или с размера на дихателните пътища на дете.

Стремежът към определен график за хранене и леки закуски също може да бъде полезен, тъй като детето ще има време да огладнее и следователно ще има желание да опита нови неща на тази възраст.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares