Въвеждане на твърдите храни в храненето на бебето

Въвеждане на твърдите храни в храненето на бебето

Въвеждането на твърда храна на вашето бебе е вълнуващ момент. Докато бебето ви навърши 4 до 6 месеца, то се храни само с кърма или формула. Това обаче е на път да се промени. Въвеждането на твърди храни е вълнуващ момент, но и много деликатен.

Ето общите насоки за това какво трябва да имате предвид когато започнете да захранвате бебето.

Най-често педиатрите в България съветват да започнете захранването с зеленчукови, а по късно и с плодови пюрета. Препоръчително е да започнете с въввеждането поотделно на отделните храни. Тоест пюре само от морков, само от слива и т.н. Така по-добре може да се отсее с коя храна детето има пробелем, ако такъв възникне.

Винаги е добре да се консултурате с педиатъра на детето  в какъв точно ред да въвеждате храните.

Кога да въведете твърдите храни?

Препоръките са да започнете да давате детето си твърди храни между 4 и 6 месеца, но отговорът на въпроса наистина зависи от вашето бебе. Има признаци, за които трябва да следите. Детето трябва да може да държи главата си стабилно, да се справя поне от части с боравенето с лъжица и др. Повечето бебета са готови до навършването си на 6 месеца, но периодът може да варива с малки разлики при отделните деца.

Първа среща с твърда храна

Когато сте готови да въведете твърди храни, мислете за твърдите храни като за „бонус“ храна, тъй като по-голямата част от техните калории и хранителни вещества все още ще идват от кърмата или адаптираното мляко.

Добре да се запознаете с общите насоки за количествата твърда храна и кърма/адаптирано мляко, които е добре да приема вашето дете дневно, но не забравяйте, че това са само ориентири. Най-доброто е да се водите по бебето. Колко мляко иска то? Колко твърда храна иска?

Добър съвет е, ако детето не иска мляко, или приема твърде малко такова, след консумация на твърда храна, да размените местата. Първо предложете млякото, след това твърдата храна.

Предимството на това да се следва график на храненията е, че е доста вероятно бебето да е наистина гладно, когато стане време за хранене. Така се улеснява процесът по въвеждането на новите храни.

Въвеждане на твърдите храни в храненето на бебето - 1 year old eating schedule 3

От друга страна обаче не всяко дете може да се вкара в рамки. Не насилвайте бебето да яде когато не иска и не го дръжте гладно докато стане време за хранене. Много майки от старание да направят най-доброто, всъщност правят тези грешки, които изглеждат абсурдни отстрани.

Добра цел е до навършване на годинка детето да има режим с три основни хранения  на ден с две до три закуски между тях.

Какво количество твърда храна да предложите на бебето според възрастта му?

На 4 до 6 месеца хранете бебето си с две хранения, всяко с приблизително 2 до 4 супени лъжици.

На възраст от 7 до 12 месеца ги хранете с три хранения, всяко приблизително колкото юмрука на вашето бебе.

Запомнете: няма наистина ясни насоки за точното количество, което бебетата трябва да ядат – всичко зависи от техните сигнали за глад и апетит. Всички бебета са различни, така че оставете вашето бебе да води пътя!

Докато бебето ви се приспособява към яденето на твърда храна, знайте, че може да има дни, в които то се интересува повече от грах и моркови, отколкото от мялко. Може да има дни, когато всичко, което те ще искат да правят, е да сучат.

Всичко това е нормално, тъй като вашето бебе започва да расте по-независимо, но засега то все още се нуждае от нормалната си дневна доза кърма или формула.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares