Деменцията е на път да с превърне в една от водещите причини за смърт. Сега знаем, че това не е нещо, което връхлита човек внезапно, а има тенденция да се развива с годините. Въпреки че не е известен лек, има храни, които да облекчат симптомите на деменция и определени храни, които да избягвате, ако искате да останете ясни и умни до последния си дъх.
Деменциите са категория мозъчни заболявания, които причиняват постепенно намаляване на когнитивните способности на човек като памет, логическо мислене, емоционална регулация, визуално-пространствено разпознаване, мотивация и език. Болестта на Алцхаймер е най-често срещаното заболяване в тази категория, което представлява 50-70% от случаите.
Свикнали сме да мислим за това неврокогнитивно разстройство като генетично обусловено. Сега обаче учените твърдят, че нашият начин на живот, по-специално нашата диета, играе много по-решаваща роля в това. И така, каква храна се бори с деменцията и защо?
Най-добрите храни за борба с деменцията и намаляване на загубата на памет:
Листни зелени зеленчуци
Тъмните листни зеленчуци, като зеле, румън и спанак, са пълни с антиоксиданти, витамин Е и К, лутеин, бета каротин и фолиева киселина. Учените препоръчват всеки ден да се яде голяма салата с тъмни зеленчуци като грижа за по-здрав мозък.
Горски плодове
Плодове като боровинки, къпини, червени боровинки, ягоди и грозде имат огромни ползи за стареещия мозък. Високото им съдържание на антиоксиданти помага за защита на мозъчните клетки от увреждане от вредните свободни радикали. Плодовете също така променят начина, по който мозъчните неврони комуникират, предотвратявайки възпаление и увреждане на клетките.
Бобови растения
Фасулът, лещата, нахутът и други подобни са чудесен източник на протеини, антиоксиданти, фибри, фолат, желязо, магнезий и калий. Витамините от група B и холинът са особено полезни с това, че повишават ацетилхолина – невротрансмитер, който е от решаващо значение за мозъчната функционалност.
Ядки и семена
Храните за пациенти с деменция определено включват ядки и семена. Всяка разновидност има свой собствен набор от хранителни вещества, но по същество всички те са най-добрите източници на здравословни мазнини, аминокиселини и други стимулиращи мозъка витамини и минерали.
Гъби
Гъбите са пълни с антиоксиданти и минерали, които намаляват възпалението в кръвоносните съдове в цялото тяло, включително в мозъка. Те също са източник на витамин B12, чийто дефицит е свързан с по-висок риск от развитие на Алцхаймер.
Билки и подправки
Билките и подправките са с високо съдържание на антиоксиданти, които се борят с възпалението и намаляват бета-амилоидните плаки, които могат да се натрупат в мозъка, причинявайки деменция. Обогатете диетата си с билки като кориандър, мащерка, градински чай, риган, розмарин, босилек, копър и магданоз и подправки като канела, карамфил, майорана, шафран, индийско орехче, кардамон, черен пипер, джинджифил и чили.
Сладък картоф
Сладките картофи са пълни с фитонутриенти, фибри, протеини, витамини А, В6 и С, минерали като манган, калий, мед, ниацин, холин. Имат противовъзпалително действие, укрепват имунната система и регулират кръвната захар. Лилавият сорт е особено полезен.
Храни, които не се препоръчват при деменция:
- рафинирана захар
- рафинирани пшенични продукти
- бял ориз
- червено месо и птиче месо
- обработени меса
- млечни продукти
- масло и маргарин
- топено сирене
- други преработени храни с високо съдържание на сол, захар и наситени мазнини
- пържени храни
- фаст фууд
- алкохол