Как точно ни вредят нездравословните храни?

Как точно ни вредят нездравословните храни?

Какво е нездравословна храна?

Като нездравословни храни обикновено определяме храните, които са високопреработени, с много бавени сол и захари, без особено съдържание на хранителни вещества, а по-скоро носите на така наречените „празни калории“. Като такива биват определяни сладкишите, вафлите, бонбоните, крекерите и чипсовете, сладоледите, сладките, шоколадите и другите пакетирани храни.

Проблемът не е само в килограмите. Ето кои са основните странични ефекти от яденето на нездравословна храна върху вашето здраве.

 Храносмилателни разстройства

Лошите ефекти на нездравословната храна върху храносмилателната система са ни добре известни. Много често нездравословните храни са твърде богати на мазнини и на бързи въглехидрати. Бързите въглехидрати рязко повишават нивата на кръвната кръвната захар, след което често следва и бърз спад, защото те се усвояват бързо от организма, откъдето идва и името им. Тези амплитуди не са полезни за здравето.

Респираторни проблеми

Скорошно проучване е  показало, че децата, които ядат „бързи храни“ три до четири пъти седмично, са склонни да получат астма по-често от другите деца. Може би причината е, че те са по-склонни да имат наднорменото тегло, заради начина си на хранене. За излишните килограми отдавна е ясно, че иамт връзка с респираторни проблеми и заболявания.

Въздействие върху нервната система

Оказва се, че прекомерната консумация на нездравословни за сметка на здравословните храни, води до повишен риск от депресия.

Кожни проблеми

Прекомерната употреба на захар се свързва с кожни проблеми, най-често с акне. Ето защо дерматолозите препоръчват диета, която ограничава нездравословните сладки храни, с цел подобряване вида и здравето на кожата.

Ерозия на зъбите

Захарните изделия, както и тестените изделия (сладки или солени) са особено вредни са зъбите. Захарта променя естествената киселинност в устата като подпомага развитието на кариес-причиняващите бактерии. Същото правят и тестените изделия, защото те също съдържат много въглехидрати, тоест захари. Освен това тестените  изделия са лепкава храна и буквално залепват по зъбите, като допринасят образуването на кариес.

Главоболие

Макар точната връзка да не е ясна, оказва се, че хората, които се хранят нездравословно страдат от главоболие по-често от привържениците на здравослоната диета.

Как точно ни вредят нездравословните храни? - unhealthy foods

Поведенчески проблеми

Децата, които имат нездравослона диета, често страдат от поведенчески проблеми. Липсата на необходимите витамини и минерали може да доведе до депресия, летаргия, дори до агресивни изблици, поради незрялостта на нервната система при подрастващите. Ето защо правилното хранене е още по-важно за тях.

Проблеми с бъбреците

Друг сериозен ефект на нездравословната храна върху здравето е въздействието й върху отделителната система. Прекомерната консумация на нездравословна храна може да доведе до бъбречни заболявания.

Съвсем лаишки обяснено се случва следното: голяма част от приетата храна се превръща в глюкоза и се транспортира в бъбреците. На тях им е трудно да се справят с прекомерните количества, което води до „износването“ им. Това води до неправилно функциониране на бъбреците и дори до бъбречна недостатъчност.

Повишаване на кръвното налягане

Системното консумиране на преработени храни с повишено съдържание на сол, може да доведе до проблеми с кръвното налягане.

Сърдечни заболявания

Един от най-драстичните проблеми с нездравословната храна са сърдечните проблеми. Пеиемът на нездравословна храна средно 3 до 4 пъти седмично води до повишаване нивата на холестерола в тялото, което може да  предизвика появата на диабет заедно с други проблеми като затлъстяването, което причинява голям натиск върху сърцето ви. Сърдечните удари са предразположени към хората, които основават приема на храна на нездравословна храна.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares