Как да готвим икономично?

Как да готвим икономично?

С колкото и средства да разполага човек, винаги е добре да може да се разпорежда с тях по-възможно най-удачен и практичен начин. Храненето е наша ежедневна нужда и съответно ежедневен разход. Да приготвяме храната си вкъщи, тоест да готвим, винаги излиза по-евтино. Най-малкото не се заплаща труда на готвача, приготвил храната, която купуваме и допълнителна надценка. Важното е все пак да умеем да бъдем икономични и да не разхищаваме продукти.

Ето нашите полезни съвети за икономично хранене и готвене:

  1. Съставете си седмично меню, тоест планирайте пазаруването и готвенето. Така ще избегнете риска да купите излишни неща или да изхвърляте храна. Ще спестите и време като изберете всичко наведнъж, а не ежедневно да мислите какво ще се пазарува и готви.
  2. Направете списък за пазаруване, но и колко точно от всеки продукт ще купуте и от кой магазин. Търсете къде има намаления и промоции, къде определен продукт е с по-малка надценка по принцип. Естествено няма да обикаляте целия град, но използвайте максимално добре наличните около вас магазини и предложения.
  3. Гответе по-големи количества храна и замразявайте или консервирайте. Така се спестява и от някои продукти и от ток. В същото време ще имате домашно приготвена храна под ръка когато нямате време или желание за готвене.
  4. Има и рецепти, които са бюджетни. Има вече цели раздели по сайтовете и книги само с бюджетни рецепти. Възползвайте се от готовите решения.
  5. Преценявайте добре кога е необходимо да купите някой по-скъп продукт и кога може да минете и с по-евтин вариант. Не винаги високата цена означава качество. Понякога плащаме за име. Пробвайте  по-евтини решения, може да ви изненадат приятно.
  6. Не трупайте продукти в хладилника, които по-късно ще изхвърлите, защото сте се презапасили. Дисциплина е точната дума. Освен това с хранителните остатъци винаги може да се приготви нещо, да се оползотворят. Има вече цяла тенденция за това, специални съвети и рецепти. Идеята е екологична, икономична, а и хуманна. Все още има гладуващи хора по света, не е морално да изхвърляме неразвалена храна. Трупането на храна и изхвърлянето ѝ са  вредни навици на нашето консуматорското общество. Бъдете изключение.
  7. Купете си тенджера под налягане. Ще спестите много пари от сметките за електроенергия или газ. Ще спестите и време. Ако нямате нищо готово, няма да се наложи да купите от някое заведение, а ще си приготвите нещо буквално за минути. Употребата на тенджерата под налягане е много по-обезопасена в днешно време, а и спецификите на готвене с нея не са чак толкова обременяващи. Не се страхувайте да пробвате.
  8. Здравословното хранене е по-икономично. Простичките готвени ястия с немного продукти в състава си, суровите плодове и зеленчуци, десертите с мляко и плодове, водата, кафето, чаят вместо чипсове, полуфабрикати, скъпи бисквити и торти, газирани напитки или алкохол. Първата група са по-евтини и по-здравословни като цяло.
  9. Не издигайте храната в култ. Засуканите ястия със скъпи и екзотични продукти нито са гарантирано по-вкусни, нито по-полезни. Нима киноата е наистина по-полезна от ориза? Авокадото от ябълката? Не робувайте на клишета.
  10. Не преяждайте. Не винаги се нуждаем от десерт, не винаги от големи порции. Месо се препоръчва да се до  пъти седмично. Не е нужно закуската да бъде обилна или вечер не що да се гризе пред телевизора.

Винаги има по-икономични варианти. Просто трябва да се проучат и да се променят някои ключови навици. В много от случаите това носи и допълнителни ползи, а и се оказва много по-лесно от очакваното.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares