Как да готвите киноа – практични съвети по темата

Как да готвите киноа – практични съвети по темата

Киноата става все по-популярна и често бива наричана супер храна. Тя наистина е много питателна. Има високо съдържание на протеини, а удивителното е, че доставя на организма всички основни аминокиселини, които не можем да произведем сами. Ето защо киноата е любима сред вегетарианците и веганите. В киноата има и впечатляващо много фибри. Тя не съдържа глутен.

Може да похапвате киноа и на закуска, и на обяд и на вечеря! С киноа може да замените овесените сутрин, може да приготвите страхотни салати и супи, тя е и перфектна гарнитура към месо или зеленчуци.

Киноата има доста разновидности. Тук ще говорим за бялата (или наричана още златиста) киноа. Киноата се приготвя лесно. Приготвя се много подобно на ориза, но отнема малко по-малко време.

Изплакнете добре киноата преди готвене. Тя има естествено покритие, наречено сапонин, което може да направи сготвената киноа горчива на вкус. Изплакването преди готвене намалява сапонина. Някои опаковки са етикетирани с думите „предварително изплакнати“. Въпреки това отново изплакнете.

Повечето рецепти дават като съотношение две части течност към една част киноа. Това означава, че ако готвите 1 чаша киноа, ще ви трябват 2 чаши течност. Течността може да е вода, но опитайте с бульон за още повече вкус.

За още повече вкус, опитайте да препечете киноата за минута или две в сух тиган преди готвене. Това подобрява приятни я й орехов вкус. Можете също така да добавите малко мазнина като масло или зехтин в тенджерата. Добавянето на пресни билки  винаги е отлична идея или просто един дафинов лист. Имайте предвид, че 1 чаша киноа ще даде около 3 чаши варена киноа.

Готвене на котлон

За да сготвите киноа на котлона, добавете изплакната киноа и течност (вода или бульон) в средно голяма тенджера. Оставете сместа да заври и след това намалете котлона, така че течността да къкри на слаб огън. На повечето опаковки пише тенджерата да се покрие в този момент, но можете да оставите тенджерата и непокрита и киноата да стане страхотна.

Гответе киноата на слаб огън, докато поеме цялата течност. Това ще отнеме 10 до 15 минути. Когато течността се абсорбира, плъзнете тигана от котлона и покрийте с капак за пет минути. След пет минути използвайте вилица, за да разбъркате сварената киноа, след което я използвайте в любимите си рецепти.

Готвене на киноа в микровълновата

За да сготвите киноата в микровълновата фурна, смесете една чаша изплакната киноа с 2 чаши вода (или бульн) в подходяща за микровълнова купа. Покрийте с подходяща за микровълнова фурна чиния, след което загрейте в микровълнова, докато около половината от течността се абсорбира. Това отнема около 6 минути. Извадете купата от микровълновата, разбъркайте киноата и след това покрийте отново и оставете настрана за още 5 до 10 минути или докато цялата течност се абсорбира. Разбъркайте с вилица и сте готови!

Готвене на киноа в тенджера под налягане

Точно както при използване на микровълнова фурна, готвенето на киноа в тенджера под налягане не е много по-бързо, отколкото при готвене на котлон. Въпреки това и двата алтернативни метода имат совите предимства.

Напръскайте или намаслете дъното и стените на тенджерата под налягане с малко масло, за да предотвратите залепването). След това добавете 1 чаша изплакната киноа и 1 чаша течност като вода или бульон. Разбъркайте добре, така че киноата да не залепне на дъното, след което затворете капака. Програмирайте тенджерата под налягане да готви HIGH за една минута и след това я оставете да се освободи естествено.

Ще забележите, че използваме по-малко вода при приготвяне с тенджера под налягане в сравнение с другите методи. В тенджерата под налягане има по-малко изпарение, така че ви трябва само 1 чаша вода за 1 чаша киноа. Ако следвате този метод и киноата не се свари достатъчно, помислете за увеличаване на течността с 1/4 чаша до 1/2 чаша.

Както и да приготвите вашата киноа, насладете се на тази вкусна и здравословна храна максимално добре!

 

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares