Какво означава калоричност на храните?

Какво означава калоричност на храните?

Количеството енергия в дадена храна или напитка се измерва в калории. Когато ядем и пием повече калории, отколкото използваме, телата ни съхраняват излишъка като телесни мазнини. Ако това продължи, с времето може да напълнеем.

Като ориентир средностатистическият мъж се нуждае от около 2500 kcal (10 500 kJ) на ден, за да поддържа здравословно телесно тегло. За една средна жена тази цифра е около 2000 kcal (8400 kJ) на ден. Тези стойности могат да варират в зависимост от възрастта, килограмите и нивата на физическа активност. Значение имат и други фактори.

Калориен и енергиен баланс

Телата ни се нуждаят от енергия, за да ни поддържат живи и органите ни да функционират нормално. Когато ядем и пием, ние набавяме енергия на телата си. Те  изразходват тази енергия чрез ежедневно движение, което включва всичко – от дишане до бягане.

За да поддържаме стабилно тегло, енергията, която влагаме в телата си, трябва да бъде равна на енергията, която използваме за нормалните телесни функции и физическа активност. Важна част от здравословното хранене е балансирането на енергията, която внасяте чрез храната в тялото си, с енергията, която използвате. Например, колкото повече физическа активност извършваме, толкова повече енергия изразходваме.

Проверка на калориите в храната

Познаването на калоричното съдържание на храната и напитките може да ви помогне да сте сигурни, че не консумирате твърде много. Калоричното съдържание на купените от магазина храни е посочено на опаковката като част от етикета за хранителните стойности. Съдържанието на калории често се дава в kcal, което е съкращение от килокалории, а също и в kJ, което е съкращение от килоджаули.

Килокалория е друга дума за това, което обикновено се нарича калория, така че 1000 калории ще бъдат написани като 1000 kcal. Килоджаулите са метричното измерване на калориите. За да намерите енергийното съдържание в килоджаули, умножете калорийното число по 4,2.

Етикетът обикновено ще ви каже колко калории се съдържат в 100 грама или 100 милилитра от храната или напитката, така че да можете да сравните калоричното съдържание на различните продукти.

Понякога на етикета са дадени броя на калориите в 1 порция храна, както и колко порции сдържа опаковката. Имайте предвид, че идеята на производителя за 1 порция може да не е същата като вашата, така че проврете точно цифрите и грамажите.

Броене на калории

Има голям избор от онлайн броячи на калории за компютри и мобилни телефони. Много от тях могат да бъдат изтеглени и използвани безплатно.

Те могат да бъдат полезни за проследяване на вашия калориен прием. Трябва само да записвате всяка храна, която сте изяли през деня, както и нейното количество.

Някои ресторанти поставят информация за калориите в менютата си, така че да можете  да проверите съдържанието на калории в храната си и когато се храните навън.

Изгаряне на калории

Количеството калории, което хората използват, като извършват определена физическа активност, варира в зависимост от набор от фактори, включително килограми и възраст.

Колкото по-енергично извършвате дейност, толкова повече калории ще изразходите. Например бързото ходене ще изгори повече калории, отколкото ходенето с умерено темпо. Ако напълнявате, това може да означава, че редовно сте ядете и пиете повече калории, отколкото изразходвате.

За да отслабнете, трябва да използвате повече енергия, отколкото консумирате и да продължите това за определен период от време. Това се нарича поддържане на калориен дефицит. Отслабването е възможно единствено чрез калориен дефицит.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares