Как да не пълнеем много когато откажем цигарите?

Как да не пълнеем много когато откажем цигарите?

Това е класическа история – спирaте да пушите и започвате да качвате килограми. Как и защо се получава така? Някои хора дори решават да се върнат към пушенето, защото смятат, че наддаването на тегло е непоносимо за тях. Все пак това може да се избегне – вижте как.

Решението да откажете цигарите със сигурност е едно най-добрите решения, които сте взимали за вашето здраве. Липсата на цигарите не трябва да се компенсира с храна, както често се случва. Всъщност от една страна на покачването на теглото трябва да се гледа като на нещо очаквано като следствие. Според данните хората, които са се отказали от пушенето, наддават средно пет килограма през следващата година.

Вероятно ще имате повишен апетит, когато за първи път спрете да пушите, но това допълнителното хранене е може да е здравословно. Може да имате усещането, че преяждате, защото приемате по-големи количества храна в сравнение с времето когато сте пушили, но това не е непременно преяждане. Истината е, че пушенето потиска апетита, така че когато хората пушат, често не ядат достатъчно. При много хора след спиране на пушенето, тегло се коригира към по-здравословни граници.

Как да намалим безпокойството относно наддаването на тегло?

Изследванията показват, че програмите, които намаляват безпокойството относно наддаването на тегло, помагат на хората, които отказват тютюнопушенто, да избегнат връщането към навика. Ползите за здравето от отказването на цигарите са толкова много, че далеч надвишават проблемите, свързани с качването на килограми, които могат в последствие да се свалят.

Как да не пълнеем много когато откажем цигарите? - smoking

Съвети как да не замествате цигарите с храна

Може да почувствате, че използвате храна, за да замените тютюна. Запитайте се дали ядете, защото сте гладни или защото сте тревожни, самотни, отегчени или уморени. Ето още няколко работещи съвета:

 1. Опитайте се да ядете само когато седите на масата.
 2. Приготвяйте си храни, които обичате да ядете.
 3. Яжте бавно и се наслаждавайте на миризмата, текстурата и вкуса на вашата храна.
 4. Опитайте се да избягвате да гледате телевизия или други екрани, докато се храните.
 5. Помислете кои храни ви помагат да се чувствате позитивни, енергични и мотивирани.
 6. Слушайте релаксираща музика, докато се храните.
 7. Отделете малко време, за да се почувствате благодарни и дишайте дълбоко, преди да започнете да се храните.
 8. Дръжте готови здравословни закуски наблизо, за да хапнете тях, вместо чипс.
 9. Използвайте ситуацията за да подобрите и хранителните си навици. Фокусът върху това дори може да ви помогне да мислите по-малко за цигарите. Опитайте да се съсредоточите върху готвенето, вместо върху пушенето.
 10. Според експертите  някои храни могат да ви помогнат да преодолеете никотиновия глад.

Такива са например:

 • моркови;
 • кисели краставички;
 • ябълки;
 • целина;
 • стафиди.

Храните, които трябва да избягвате след отказа от тютюнопушене, включват преработените храни и напитки, като безалкохолни напитки, чипс, бонбони, крекери и сладкиши. Тези храни са пълни с калории и могат да допринесат за наддаването на тегло.

Отказването на тютюнопушенето всъщност може да донесе много ползи на вашата диета.

Тютюнопушенето влияе на усещането за вкус и обоняние, което може да доведе до намален апетит и предпочитание към солени и сладки храни. Когато спрете да пушите, вашето усещане за вкус и мирис може да се върне към нормалното, което прави вкуса на здравословни храни, като плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, по-привлекателен.

Освен това пушенето може да попречи на усвояването на хранителните вещества, особено на витамините С и Е, които са важни за здравето на кожата и имунната функция. Като спрете да пушите, можете да подобрите усвояването на хранителните си вещества и да увеличите приема на тези основни витамини чрез здравословна диета.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares