Босилекът е билка, която може да преобрази всяко ястие. Освен че чудесен вкус и аромат, тя съдържа витамини, минерали и антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на стреса и подобряване на психическото благополучие, наред с още много други ползи за здравето.
Ето лесни начини да съхранявате пресен босилек, като запазите качествата му и да удължите живота му.
Босилекът не вирее добре при ниски температури, така че го дръжте извън хладилника. Охлаждането може да доведе до потъмняване на листата. Оставен извън хладилника, пресният босилек може да издържи няколко дни, преди да започне да увяхва.
Следвайте тези стъпки, за да запазите босилека ароматен и вкусен.
Не измивайте предварително
Не мийте пресен босилек, докато не сте на път да го използвате. Излишната влага ще доведе до преждевременно увяхване.
Внимателно изплакнете вашия босилек в гевгир с чешмяна вода, за да отстраните мръсотията и бактериите точно преди да готвите с него.
Не махайте листата
Ако премахнете листата на босилека от стъблата им, те бързо ще увехнат. Съхранявайте босилека, без да отстранявате листата, за да го запазите свеж по-дълго. Режетте листата непосредствено преди употреба.
Ако все пак трябва да отстраните листата (например, ако берете босилек от собствената си градина и не искате да отстранявате стъблата), изсушете ги незабавно. Направете това, като ги подредите върху лист за печене и ги поставите във фурната на възможно най-ниската температура, докато изсъхнат, 30 до 60 минути.
Можете да използвате мелничка за подправки, за да смелите листата и да ги поставите в херметически затворен стъклен съд за подправки, така че да можете да добавяте по щипка босилек към супи, сосове и други ястия.
Поставете пресния босилек в буркан
След като се приберете у дома от пазара или градината с връзка босилек, отрежете краищата на стъблата и поставете връзката изправена в буркан, частично пълен с вода. Отнасяйте се с него точно както с прясно откъснати цветя.
Затворете буркана, за да запазите босилека свеж и го съхранявайте на плота си. Този метод ще запази босилека свеж до пет дни.
Можете ли да замразите пресен босилек?
Замразяването на пресен босилек е чудесен начин да го съхранявате за бъдеща употреба. Замразяването му ще промени текстурата му, но ароматът ще се запази.
Първо изплакнете босилека под хладка вода и след това го изсушете, за да се отървете от всякакви замърсявания. След като босилекът е чист, имате няколко възможности за замразяване.
Замразете листата
Ако искате да замразите листата цели, първо ги бланширайте, за да запазите яркозеления им цвят. Пуснете ги в тенджера с вряща вода за около 5 секунди. Извадете листата и ги прехвърлете в купа със студена вода за минута, за да се охладят бързо и да спрат да се готвят. След като изстинат, подсушете листата с кърпа (или използвайте центрофуга за салата, ако имате такава) и поставете слоеве листа от босилек в торбичка за фризер.
Кубчета лед от босилек и зехтин
Нарежете на едро измитите листа босилек с кухненски робот или остър нож. Смесете със струйка зехтин, което ще предотврати покафеняването на босилека във фризера. Уверете се, че всяко парче босилек е покрито с мазнина.
След това разпределете сместа във форма за лед и я поставете във фризера, докато кубчетата станат твърди. След това може да ги прехвърлите в торбичка, за да освободите формичката. Така готовите кубчета може директно да пускате във вашите ястия.