Как да се храним, ако имаме Хашимото?

Как да се храним, ако имаме Хашимото?

Тиреоидитът на Хашимото е автоимунно заболяване, което е най-честата причина за хипотиреоидизъм. По-често се среща при жени на възраст между 40 и 60 години, но може да се диагностицира на всяка възраст. Болестта на Хашимото се среща по-често при хора, които вече имат друго автоимунно разстройство като цьолиакия или лупус и може да увеличи риска от сърдечни заболявания.

Хашимото засяга щитовидната жлеза. Това е жлеза с форма на пеперуда, намира се в основата на врата. При Хашимото тя бавно бива увреждана от имунната система, което намалява способността й да произвежда хормони. Това оказва влияние върху цялостния метаболизъм – от храносмилането до сърцето и всичко между тях.

Как да се храним, ако имаме Хашимото? - food and drink companies join pledge to boost fibre

Коя е най-добрата диета при Хашимото?

Нямадоказателства, че определена диета помага реално на хората с болестта на Хашимото. Все пак  знаем достатъчно за изготвянето на някои полезни общи препоръки отосно храненето при тиреоидит на Хашимото. Ето и какви са те:

Борба с възпалението

Опитвайте се да се борите с оксидативният стрес и да намалите възпалението в организма. Поинтересувайте се от противовъзпалителната диета и какво препоръчва тя.

Поддържайте здрав чревен микробиом

Знаем, че поддържането на здрав микробиом е важна част от здравия имунен отговор. Известно е, че микробиомът в червата при Хашимото може да е дисбалансиран. Това означава, че трябва да консумирате повече фибри. Препоръчва се намаляване на приема на наситени мазнини от животински източници, защото консумацията им може да увеличи дисфункцията на чревната бариера и промените в микробиома.

Както запекът, така и повишеният холестерол могат да бъдат проблем за пациентите с тиреоидит на Хашимото. Получаването на достатъчно фибри е от решаващо значение. Наслаждавайте се на голямо разнообразие от растителни храни, за да получите всички различни видове фибри, от които се нуждаете, но трябва да увеличавате фибрите бавно, за да не влошите нещата. Също така пийте много вода.

Питателна храна

Вашето тяло се нуждае от много храна, за да подпомогне справянето на организма с болестта, но намаляването на функцията на щитовидната жлеза също означава намалена скорост на метаболизма, така че като цяло имате нужда от по-малко храна в сравнение с хората без Хашимото.

В същото време наблягането на цели растителни храни в менюто, които са богати на хранителни вещества, ще помогне да си набавите хранителните вещества, от които се нуждаете, дори и да сте ограничили леко приема си на храна.

Как да се храним, ако имаме Хашимото? - desktop adp 21 9

Още веднъж ще споменем противовъзпалителна диета. Тя е с високо съдържание на пълноценни растителни храни, богати на хранителни вещества и е безопасен, здравословен хранителен режим, който можете да поддържате цял живот.

Основните препоръки в този режим са:

яжте предимно цели растителни храни като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, ядки и семена;

помислете за метода на чинията: ½ вашата чиния плодове и зеленчуци, ¼ чиния пълнозърнести храни или нишестени зеленчуци и ¼ чиния протеин.

Всяко тяло е различно

Няма един правилен начин на хранене. Необходимо е да наблюдавате себе си, да следите теглото си, да приемате предписаните ви медикаменти и да се съветвате с вашия лекар. Не би следвало животът с Хашимото да е с влошено качество, но все пак се изисква внимание върху проблема. Не забравяйте, че храненето ви има значение. Старайте се да се грижите възможно най-добре за тялото си и това ще ви се отплати.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares