Как да се храним при лош дъх?

Как да се храним при лош дъх?

Не е нещо нетипично да се събудим сутрин и да имаме лош дъх в устата. Това е така, тъй като през нощта слюноотделянето намалява. По същата причини и зъбите ни са по-податливи на бактериите докато спим. Слюнката неутрализира вредното въздействие на киселинните продукти, които се получават от разлагащите се хранителни остатъци. Миенето на зъбите вечер преди лягане може да помогне и за двата проблема, затова е важно да не го пропускате.

Има и други причини за лош дъх. Такъв може да имате и през целия ден. Това може да се дължи на различни състояния или заболявания като възпалени венци или проблеми с храносмилането, например. Ако това се крие зад лошия ви дъх, е малко вероятно да можете да компенсирате само с добра хигиена. Трябва да решите проблема, който се явява първопричина за лошия дъх.

Сухотата в устата, която се получава при пушене и употреба на алкохол, също способства за кисела среда, в която бактериите се развиват идеално. Сухотата  в устата понякога се свързва с напредването на възрастта или менструалния цикъл при жените. Все пак главна причина за лош дъх си остават хранителните остатъци в устата и между зъбите. Именно затова хигиената е от първостепенно значение за справянето с проблема.

Уверете се, че нямате стоматологични здравословни проблеми, или други такива, като например захарен диабет, хиатусна херния или пневмония, които също могат да причинят лош дъх. Някои медикаменти също изсушават лигавицата в устата и водят до лош дъх.

Как да се храним при лош дъх?

Използвайте очистителното действие на киселото мляко. 10 % от лошия дъх се дължи на киселите продукти, образувани в процеса на храносмилане.

Пийте  поне два литра вода дневно.

Яжте повече плодове и зеленчуци. Много то тях са твърди и ако ги ядете директно чрез отгризване, почистват зъбите по механичен начин. Консумацията им също така стимулира слюноотделянето, което се бори с лошия дъх. Дъвките действат по същия начин.

Ако тези средства не успяват да ви помогнат с борбата с лошия дъх, консултирайте се с вашия лекар.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares