Как да се погрижим за безопасността на храните през лятото

Как да се погрижим за безопасността на храните през лятото

Пикът на болестите, причинени от храни, е през лятото. Това се случва, защото бактериите, присъстващи в околната среда и в телата на хора и животни, растат по-бързо през топлите летни месеци и дейностите на открито се увеличават. Повече хора готвят навън, без контрола за безопасност на кухнята.

Следвайте тези 4 прости стъпки, за да избегнете болести, причинени от храна:

1. Мийте често ръцете и повърхностите

Мийте ръцете си често, особено когато приготвяте храна. Не забравяйте да измиете ръцете си след ходене до тоалетната, смяна на памперс или боравене с домашни любимци.

2. Не замърсявайте кръстосано

Опаковайте добре суровото месо и го дръжте далеч от други храни. Не забравяйте да измиете старателно чинии, контейнери и прибори, които са били използвани за обработка на сурово месо или птици, преди да ги използвате за друга храна.

3. Гответе до безопасни температури

Вземете със себе си термометъра за храна, за да проверите дали месото и птиците са напълно сготвени. Частичното готвене на храната позволява на бактериите да оцелеят и да се размножат до опасна за здравето ни степен.

4. Охлаждайте храната правилно

Уверете се, че съхранявате нетрайните храни охладени през цялото време. Ако имате хранителни остатъци, не ги оставяйте навън повече от два часа. Ако имате някакви съмнения, изхвърлете го.

Ако подозирате, че имате хранително натравяне и диария, висока температура, кръв в изпражненията, продължително повръщане, тежка дехидратация или признаци на шок или объркване, трябва незабавно да посетите лекар. Повечето хранителни натравяния могат да бъдат лекувани чрез увеличаване на приема на течности, за да се възстановят загубените течности и електролити.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares