Патладжаните – лятно изкушение

Патладжаните – лятно изкушение

Патладжаните, известни още като сини домати, са не само вкусни, но и предлагат многобройни ползи за здравето. Те са с ниско съдържание на калории и богати на основни хранителни вещества, което ги прави чудесно допълнение към балансирана диета.

Ето някои от ползите за здравето, свързани с консумацията на патладжани

Богати на хранителни вещества: Патладжаните са добър източник на диетични фибри, витамини и минерали, включително витамини C, K и B6, както и калий и манган.

Антиоксидантна сила: Патладжаните съдържат антоцианини, вид антиоксидант, който им придава жив лилав цвят. Тези антиоксиданти предпазват от увреждане на клетките, намаляват възпалението и поддържат цялостното здраве.

Полезни за здравето на сърцето: Фибрите и антиоксидантите в патладжаните допринасят за здравето на сърцето, като помагат за понижаване на нивата на холестерола, намалявайки риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Контрол на кръвната захар: Патладжаните имат нисък гликемичен индекс, което означава, че имат минимално въздействие върху нивата на кръвната захар. Те също са богати на фибри, които помагат за регулиране на кръвната захар и подобряване на инсулиновата чувствителност.

Полезни за храносмилането: Съдържанието на фибри в патладжаните поддържа здравословното храносмилане, предотвратява запека и насърчава здравословния чревен микробиом.

Регулиране на теглото: Поради ниското си съдържание на калории и високото съдържание на фибри, патладжаните могат да помогнат за регулиране на теглото, като ви поддържат сити.

Включването на патладжани във вашите ястия може да бъде вкусен и питателен начин за поддържане на цялостното ви здраве и благополучие.

Колкото и изненадващо да ви звучи патладжаните се класифицират като плодове. Технически те са плод, въпреки че почти от винаги се третират като зеленчук. Това е просто забавен факт, който трябва да имате предвид, докато търсите идеалния патладжан това лято. Ето и нашите съвети по темата.

Патладжаните - лятно изкушение - eggplant fotm

Как да изберем перфектните патладжани на пазара?

Проверете цвета

Има няколко различни цвята патладжан. Най-често срещани са тъмно лилавите патладжани, но някои са по-светло лилави, на райета или дори жълти или бели. Какъвто и да е цветът, уверете се, че целият патладжан е в този цвят – няма зелено, което показва, че е неузрял. Кората също трябва да е блестяща. Матовата кожа може да означава, че патладжанът е бил обран преди известно време и вече не е пресен.

Търсете петна

Порязванията и натъртванията означават, че патладжанът може да е започнал да гние отвътре.

Стиснете го леко

Патладжанът трябва да има съвсем леко мек, но не трябва да е кашест. Ако стиснеш и ти е твърд, значи е набран преди да е узрял напълно. Въпреки че неузрелите патладжани могат да узреят малко, след като бъдат събрани, трудно ще станат напълно узрели.

Патладжаните - лятно изкушение - roasted eggplant

Най-лесния начин да приготвите патладжани

Най-лесният начин да приготвите патладжани е да ги изпечете във фурната.

Загрейте фурната си до 400°F (200°C).

Измийте патладжаните и ги подсушете с кърпа. Отрежете дръжките.

Нарежете патладжана на колелца или кубчета, в зависимост от вашите предпочитания.

Поставете парчетата патладжан върху лист за печене, покрит с хартия за печене или леко намазан с олио.

Поръсете патладжана със зехтин, поръсете със сол и черен пипер.

Поставете тавата за печене в предварително загрятата фурна и печете за около 20-25 минути или докато патладжанът стане мек и златисто кафяв.

След като се сготви, извадете тавата за печене от фурната и оставете печения патладжан леко да се охлади, преди да сервирате.

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares