Няма по- вкусен и разхлаждащ десерт от сладоледа. А ванилията е един от любимите вкусове на малки и големи. Можете да си купите ванилов сладолед във всеки магазин за хранителни стоки, но той никога няма да има толкова добър вкус, колкото ако го приготвите сами. Този домашен сладолед е богат и кремообразен, с нежен вкус на ванилия, който ще се хареса дори на почитателите на шоколада. И най-добрата част? Тази рецепта е толкова лесна за приготвяне, 5 съставки и 15 минути практическа подготовка. Има няколко части от тази рецепта, които изискват малко търпение, но след като опитате този домашен сладолед, мисля, че ще се съгласите, че всяка секунда чакане си е струвала. Това наистина е най-доброто лятно лакомство. Нека го приготвим заедно, а ето и какви продукти са необходими:
Сметана -тя създава богатата основа за сладоледа.
Пълномаслено мляко – не препоръчвам да го заменяте с нискомаслено или обезмаслено. По-високото съдържание на мазнини в пълномасленото мляко гарантира, че домашният сладолед ще излезе кремообразен, а не леден.
Тръстикова захар – за сладост.
Екстракт от ванилия – за топъл вкус на ванилия. Ако случайно имате паста от ванилови зърна под ръка, това е забавна алтернатива. Придава на сладоледа същия наситен вкус на ванилия, плюс вид на ванилови зърна на петна.
Сол – за да изпъкнат всички вкусове.
Количеството е по ваша преценка, в зависимост от количеството сладолед, което искате да приготвите.
Как да си направим домашен сладолед ?
Най-малко 12 часа преди да искате да направите домашен сладолед, замразете купата на вашата машина за сладолед, ако имате такава, ако не съдът, в който ще поставите готовата смес. Трябва да е напълно охладен, за да може сладоледът да стегне.
След това направете основата за сладолед. Препоръчвам да направите тази стъпка от 2 до 24 часа предварително. Ако го направите по- рано от 2 часа, сладоледът няма да се сгъсти толкова добре, когато го разбиете.
Смесете сметаната, млякото, захарта, ванилията и солта в средно голяма тенджера на слаб огън. Загрейте за 5 минути, като разбърквате често, докато захарта се разтвори напълно и сместа се затопли.
След това охладете сладоледената основа. Прехвърлете я в топлоустойчива купа, покрийте и охладете за 2 часа или за една нощ.
След като сместа се е охладила достатъчно, я разбийте с миксер или в машина за сладолед, ако имате такава, за около 20 минути.
Използвайте шпатула, за да прехвърлите мекия сладолед от машината за сладолед в херметически затворен съд. Ако искате да не се образуват ледени кристали сложете найлоново фолио, преди да затворите капака.
Замразете за най-малко 2 часа и до един месец. Сладоледът ще бъде лесен за загребване през първия ден, но след това може да се наложи да го оставите на стайна температура за няколко минути, преди да го загребвате. Става по-твърда след повече време във фризера.
След като готовата смес се охлади достатъчно, вашият домашен сладолед е готов за консумация. Това ще бъде най- вкусният сладолед, който сте опитвали някога!