Готвенето отдавна не е това, което беше. Хората преоткриха удоволствието и смисъла от него. Вместо досадно задължение на жените, готвенето днес е хоби, мисия, забавление, изкуство.
От това следват някои новости, оформят се тенденции, моди, различни течения в кухнята. Буквално цял един безкраен свят, в който се обръща внимание на всеки детайл, търсят се нови висоти. Така наша цел вече не е просто храната да бъде вкусна, качествена и здравословна храна, но и аранжирана по красив, запомнящ се начин.
Начинът, по който храната бива аранжирана и поднесена се нарича презентация на чинията.
Всеки уважаващ себе си готвач вече разбира колко важно е как изглежда храната, как е поднесена, в какво. Човек първо опитва храната си с очите си. Ако тя не мине този първи тест, едва ли ще бъде дори опитана. Ако е обратното – изглежда прекрасно, това първоначално впечатление ни кара още повече да харесаме самия вкус. Просто хората функционираме така.
Дори и да сте любител готвач, малко знания ще направят голяма разлика в поднесените от вас ястия. Поглезете себе си и гостите на вашата кухня, като усвоите най-основните правила за красиво аранжирана чиния. Превърнете вашата кухня в първокласен ресторант. Това е напълно възможно и не е задължително да бъде трудно!
Основни правила
- Не препълвайте чинията, но нека и повечето пространство да не остава празно в нея. Търсете умереността в това отношение.
- Колко трябва да бъде голяма една чиния според ястието, което се поднася в нея? Това е много важно! Нека няма големи разлики – предястието най-често се поднася в по-малка чиния, защото е и по-малко като количество в сравнение с основното.
- Най-външните части – ръбовете на чинията, трябва да останат празни чисти. Така чинията се явява като своеобразна рамка на храната.
- Чинията трябва да е декорирана равномерно. Не трябва да има повече тежест на едно място за сметка на друго. Тук ще трябва да проявите усет и вкус. Търсете баланса.
- Може да смесвате спокойно различни вкусове, цветове, размери на храната в чинията, стига те да си подхождат.
- Най-лесната декорация е с пресни подправки, които са били използвани и в приготвянето на самото ястие. Ако все още се чувствате несигурни, заложете на тази украса.
- Много важно правило е украсата да е малко като количество. Не бива да се съревновава по размер със самата храна. Не бива и всичко в чинията да изглежда претрупано. Точната мярка е от съществено значение.
- Ако ще сервирате повече от една порция, чиниите трябва да са аранжирани еднакво.
- Ако ползвате сосове за декорация, нека бъдат в минимално количество.
- Когато говорим за храна, нечетните бройки се възприемат по-добре в чинията. Тоест за предпочитане е да няма пълна симетрия.
- Абсолютна класика е бялата чиния. На нейния неутрален фон всички цветове изпъкват най-добре. Дори да не е бяла, все пак изберете едноцветна чиния. Все пак всичко се определя най-вече от вашата идея и от самата храна в чинията, така че творческата свобода винаги остава.
- Може да изберете да заложите на контраста. Светлите храни в тъмна чиния, тъмните в светла.
- Както отбелязахме класиката е голямата бяла чиния. Ако обаче създадете по-необичайна, но умела презентация – с чиния в нестандартна форма или цвят, със сигурност ще съберете повече погледи.
- Фините декорации се правят и поставят с помощта на специални инструменти. Имайте предвид това.
- Модерно е да се използват цветя за декорация. Те не се ядат, разбира се, но определено са красиви. Те са единственото неядливо нещо, което е прието да се ползва за декорация.
- Не търсете симетрия в чинията, а това, което искате да превърнете в акцент. Изберете фокус и се концентрирайте върху него.
- Винаги се съобразявайте и водете освен от самата храна, също от хората, на които ще се сервира, дори от мястото и повода.
- Следете тенденциите. Непрекъснато идват нови свежи идеи, които ще направят вашите чинии наистина впечатляващи.
- Забавлявайте и бъдете творец! Не се страхувайте да следвате интуицията си! Аранжировката не е математика. Всички дръзки идеи се раждат от някой, който е решил да наруши правилата.
- Все пак най-важното нещо в чинията си остава храната. Ако тя не е вкусна, хората бързо ще забравят колко красиво е била аранжирана.