Опасна ли е микровълновата фурна?

Опасна ли е микровълновата фурна?

Микровълновата фурна е голямо удобство в кухнята. Не заема много място, не е скъпа, лесно се чисти, пести време и ако наистина бързаш, тя ще ти помогне светкавично да си приготвиш нещо вкусно. Огромен процент от домакинства в Европа и щатите разполагат с този уред и го използват всекидневно. Много заведения за хранене също имат микровълнови фурни. В България уредът също е модерен.

Как работи микровълновата фурна?

Когато e включена фурната тя излъчва микровълнови частици. Те са под формата на електромагнитно излъчване на ниската част от енергийния спектър, нещо като радиовълни. В самата фурна има устройство наречено магнетрон и именно то излъчва тези вълни.

След като бъдат излъчени вълните се отразяват във вътрешността на фурната и навлизат в това, което е поставено в нея. Задължително условие, за да се стопли нещо в такъв тип фурни, е то да съдържа вода. Иначе е невъзможно. Молекулите на водата започва да вибрират с невероятна скорост, създава се триене с другите молекули и вследствие на него храната се затопля.

Тук се крие и причината храната вътре да не се нагрява равномерно. Тя се загрява повече в участъците, които съдържат повече вода. Процесът на загряване се движи отвън навътре. Затова понякога храната е изглежда стоплена, а във вътрешната част е все още студена.

Къде е проблемът?

Основното притеснение се отнася до радиацията. Въпросните вълни всъщност представляват радиация – нейонизиращо лъчение. Фактът, че лъчението е нейониращо, а не йонизиращо, означава, че тези вълни не са достатъчно силни, за да избиват електрони от атомите, защото  са с ниска честота. Тоест това лъчение не представлява опасност за нашето ДНК и за нашите клетки, макар че човешкото тяло съдържа много вода. Ние ежедневно сме изложение на такива ниски нива на радиация от различни източници, те са естествена част от живота на хората и не са вредни. Освен това микровълновите фурни имат защити и когато вратичката е отворена, магнетронът не излъчва вълни.

Според Световната Здравна организация (WHO), както и според щатската Администрация по безопасност на храните и лекарствата (FDA), микровълновите фурни са безопасни за здравето.

Проучванията дават научни данни за това, че ако се използва според инструкциите за употреба и правилата за безопасност, микровълновата фурната не може да навреди на здравето ви.

За какво да внимаваме?

Основно инцидентите с този тип кухненски уред се дължат на изгаряния. Внимавайте какво и колко дълго загрявате вътре и как го изваждате.

Не загрявайте храната в пластмасови съдове или опаковки. При нагряването си по този начин много от видовете пластмаса съдържат вещества, които стават вредни за здравето и преминават в храната, ако се нагреят по този начин.

Изключително много внимавайте, ако сте решили да нагрявате вода. Тя може да се е загряла до точката на кипене, но на повърхността да не изглежда така.

Изводът е, че може да ползвате своята микровълнова съвсем спокойно и да се радвате на предимствата, които тя ви дава. Не бива да позволяваме на конспиративните теории да развалят комфорта в кухнята ни.

 

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares