Как навиците ни се отразяват на работата на метаболизма ни?

Как навиците ни се отразяват на работата на метаболизма ни?

Всички мечтаем да имаме здрав, бърз метаболизъм. Макар че това като цяло е въпрос най-вече на генетика и на цялостното общо здравословно състояние на организма, някои навици имат своето отражение върху работата му. Вижте какво съветват експертите.

1. Подбирайте закуските си разумно

Похапването не е враг. Въпреки това отчитането на всяка храна, която сте решили да похапнете през деня, има своите предимства. The Nutrition Twins посочват изследване, което предполага избор на лека протеинова закуска, вместо въглехидратна, увеличава скоростта на метаболизма ви, докато тялото ви е в покой [не тренира] и когато спите.

Например, след като изядете 300-калорични пуешки гърди, приблизително 90 от тези калории ще бъдат изгорени по време на храносмилателния процес, обясняват те. Когато тялото ви разгражда протеинови храни, метаболизмът ви работи по-ефективно, отколкото когато консумирате големи количества въглехидрати.

Тъй като тялото ви изгаря повече калории от протеинови закуски, вашият метаболизъм може естествено да усвои тези калории като източник на енергия с по-бързи темпове. Като се има предвид приблизителна оценка от „30% от калориите, консумирани от протеини, се използват единствено за тяхното смилане и преработка“, обясняват от The Nutrition Twins.

Как навиците ни се отразяват на работата на метаболизма ни? - c27b66e3 ad9d 4512 8c5d 3101ed7af178

2. Не яжте твърде много наведнъж

Освен че това допринася за увеличаване на теглото, ако ядете твърде много наведнъж, това ще ви направи мудни и по-малко активни казват. Не се страхувайте да започнете с по-малки порции в чинията си и да се върнете за още храна по-късно, ако все още сте гладни.

Ако ядете „големи, мазни, висококалорични ястия“, особено ако сте неактивни, ще изгорите по-малко калории и няма да можете засилите метаболизма си, както обикновено бихте направили, ако имахте енергия за упражнения и/или силови тренировки.

3. Уверете, че приемате достатъчно  калории дневно

Яденето на достатъчно калории през целия ден подхранва тялото ви и ви помага да поддържате метаболизма добре работещ. Ако сте в калориен дефицит или под ежедневните си нужди от прием на калории и не виждате никакви резултати от загуба на тегло, това може да е знак, че метаболизмът ви не функционира с капацитета, който би трябвало.

Пропускането на хранения и загубата на жизненоважни калории през деня забавя метаболизма ви, като го кара да задържа калории твърде дълго, за да може тялото да продължи да функционира. Ако ядете достатъчно храна и леки закуски, метаболизмът ви ще работи постоянно, дори в покой.

4. Включете повече листни зеленчуци в диетата си

Хранителните вещества, открити в листните зеленчуци, са полезни за тялото по различни начини. Яденето на повече зеленчуци може да подпомогне развитието на по-добро храносмилане и на свой ред премахва стреса от метаболизма след хранене.

Това създава безпроблемно работещ метаболизъм, тъй като зеленолистните произвеждат здравословни нива на кръвна глюкоза и липиди, които могат лесно да бъдат разградени във форми на енергия.

Как навиците ни се отразяват на работата на метаболизма ни? - the best and worst metabolism boosting foods 10 722x406 1

5. Намалете алкохолните напитки

Алкохолът потиска метаболизма и стимулира апетита, защото тялото го усвоява вместо храната и следователно излишните въглехидрати, протеини и мазнини могат да се съхраняват като мазнини.

Да се насладите на питие тук или там с приятели не е проблем, но е важно да следите количествата. Според диетичните насоки, под умерено пиене се разбира две или по-малко напитки за мъжете на ден и едно питие или по-малко за жените.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares