Метаболизмът – какво трябва да знаем за него

Метаболизмът – какво трябва да знаем за него

Когато не можем да отслабнем или процесът на отслабване се забави, често обвиняваме за това нашия метаболизъм. И все пак, ако метаболизмът наистина е виновен, можете ли да противодействате на ефекта, като ядете определени храни, които го стимулират?

Най-честният отговор е евентуално да. Това, което ядем, може да повлияе на нашия метаболитен процес и да го направи малко повече или малко по-малко ефективен. Преди да преразгледате диетата си обаче, е необходимо да разберете как функционира вашият метаболизъм.

Какво представлява метаболизмът и как работи?

Вашият метаболизъм е това, което контролира тялото ви и как то произвежда и изгаря енергия от храната. Ние разчитаме на нашия метаболизъм, за да извършваме ежедневни дейности, но също и за да дишаме, мислим, храносмиламе, за циркулацията на кръвта и регулирането на температурата на тялото.

Метаболизмът се състои от нашата метаболитна скорост в покой (RMR), която е енергията, която тялото ни използва, за да диша, да циркулира кръвта и да изпълнява други основни функции; термогенеза – всичк видове дейност и упражнения и топлинния ефект на храната – дори като ядем, ние изгаряме калории, за да превърнем тази храна в енергия.

Всеки един от тези фактори съставлява типичен процент от общия разход на енергия, но има известна променливост. За повечето хора термогенезата съставлява около 10 до 15 процента от общия им разход на енергия, докато скоростта на метаболизма в покой представлява около 50 до 70 процента. Вашата скорост на метаболизма в покой може да варира значително в зависимост от фактори като възраст, пол, телесна маса и физическа активност.

Метаболизмът - какво трябва да знаем за него - 20221101 food timing

Какво влияе на нашия метаболизъм, за добро или за лошо?

Генетиката играе най-голяма роля в метаболизма, но някои вариации се наблюдават сред определени етнически групи.

Чистата мускулна маса също влияе върху метаболизма, тъй като мускулите изгарят повече калории от мазнините, дори в покой. Мъжете имат средно повече чиста мускулна маса в сравнение с жените на същата възраст и тегло, което е една от причините те често да имат по-високи нива на метаболизма. Увеличаването на мускулна маса чрез упражнения увеличава метаболизма ви дори когато не спортувате активно.

Как консумацията на определени храни помага за ускоряване на метаболизма ви?

Някои храни могат да ускорят или забавят метаболизма, потенциално повлиявайки на загубата на тегло. Но това не е проста, пряка връзка – „яжте това, за да засилите метаболизма си и да отслабнете.“

Например, храни с високо съдържание на протеини карат нашия метаболизъм да се ускори, но това обикновено е временно. При това хранене вашият разход на енергия е по-голям, но не много по-голям.

Нещо повече, по отношение на загубата на тегло метаболизмът не е единственият фактор, по-скоро количеството, което изяждаме, има значение. Яденето на храни с високо съдържание на протеини, фибри и здравословни мазнини засилва чувството за ситос, което означава, че е по-малко вероятно да изядете много храна при следващото си хранене.

От друга страна, липсата на достатъчно калории може да накара тялото ви да използва мускулите за енергия, което може да доведе до загуба на мускулна маса. Ако тялото се опитва да запази запасите си от енергия, метаболизмът ще се забави.

Движете се повече, хранете се здравословно, следете здравословното си състояние и може да разчитате, че метаболизмът ви също ще е „във форма“.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares