Ползи от постите

Ползи от постите

Постенето е обичай сред хората от векове. Съществува в различни религии и култури. Най-общо казано представлява доброволно въздържание от определени храни, понякога и напитки за определен период от време с различна цел.

Когато говорим за религии, постенето се свързва не толкова с физическо пречистване, колкото със духовно такова. Именно затова се набляга на смирението и молитвата.

В православния календар има 4 големи поста през годината, а също така се пости всеки сряда и петък с  малки изключения, както има и някои специални дни в годината, които се пости допълнително. На пролет са Великденските пости, през юни Петрови, през август Богородични и през ноември и декември идват Коледните пости. В православието постът представлява временно спиране консумацията на всички продукти с животински произход – месо, млечни произведения, яйца и всичко, което ги съдържа в състава си. Разбира се не трябва да се употребява и алкохол. Християните усърдно се молят и ходят на църква през този период.

Идеи за ястия през постите

Не си мислете, че едва ли не ще ядете само хляб и сол, ако сте решили да постите. Веганите са хора, които се лишават от всичко с животински произход не просто за период от време, а за постоянно.

Постното хранене е простичко. Обърнете се към най-обикновените, нескъпи, непретенциозни храни и ястия. Салати от свежи зеленчуци, а също бобена или картофена салата, маслини, картофи, варива – боб, леща, грах, зелен боб зеле с домати, печени картофи само с мазнина и сол. Печени чушки с домати, доматена супа, хумус, лютеница, гъби, ядки и още много други. Съществуват постни баници с картофи, коприва, спанак, праз. Съществуват дори варианти за постна пица.

Поради това, че веганството е модерно вече и в България, ако сте решили да постите може да се възползвате от всички тези продукти, които съществуват на пазара специално за тях. Има постни майонези, различни соеви сирена и кашкавали. Има соева кайма, соеви хапки и шницели, които може да приготвяте по различни начини.

Някои традиционни рецепти могат да се приготвят в постен вариант, например постни картофени кюфтета. Вместо яйце се слагат накиснати овесени ядки за да стегне. За повече вкус вместо сирене се прибавят запържени наситнени гъби. Ако обичате да готвите  и да експериментирате, постната кухня е широко поле за това. Резултатите ще ви изненадат приятно.

Погрешно се наричат ястия, които не съдържат месо постни. Те не са такива, ако съдържат например застройка с яйце и кисело мляко. За да са постни не трябва да съдържат каквото и да било с животински произход.

През Коледните пости рибата е разрешена, както и през Петровите, но през Великденските и Богородичните не. Имайте предвид това, ако сте решили да ги спазите точно. Морските дарове като миди, октопод, калмари, изобщо всички безгръбначни, като например охлюви, са разрешени през всички пости.

Ползи за здравето от постенето

Постите наистина се отразяват добре на организма. Повече плодове и зеленчуци означава повече витамини и минерали. Варивата също имат доста фибри, а те заедно с ядките могат да компенсират протеините, които обичайно сме получавали от месото. Ограничението пък на месото ще даде почивка на организма от холестерола, който те внасят в него. Излишно е да се коментират ползите от въздържанието от алкохол. По-простичкият начин на хранене може да излезе и по-икономичен за семейния бюджет.

Все пак и през постите може да поглезите сетивата си. Има постни десерти. Такива са например тиквеник, баклава, постни бисквити, локум, халва, конфитюрите. Ако обаче си спестите и тях и наблегнете на плодовете, не прекалявате с хляба и се движите повече, съвсем реалистично е да се избавите от излишни килограми през постите, защото повечето постни храни не съдържат много калории.

С една дума постите имат много предимства и дори и да не сте религиозен човек не е никак лоша идея да постите за определени периоди. Това носи ползи за здравето и бюджета ви, а и ще ви разкрие неподозирани кулинарни и културни хоризонти.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares