Кои са основните грешки на желаещите да отслабнат?

Кои са основните грешки на желаещите да отслабнат?

Митове и погрешни схващания, кои са най-честите „подхлъзвания“ по пътя към желаното тегло, научете сега.

1. Пропускане на хранене

Една не малка част от хоратапропускат хранене, за да отслабнат или просто защото ежедневието им е изключително натоварено. Проблемът е, че пропускането на хранене всъщност увеличава шансовете ви да напълнеете, особено когато става въпрос за пропусната закуска.

Проучване на American Journal of Epidemiology е установило, че хората, които пренебрегват сутрешното хранене, са 4,5 пъти по-склонни да страдат от затлъстяване. Защо? Пропускането на хранене забавя метаболизма и засилва глада. Това поставя тялото ви в режим на засилено съхранение на мазнини и  шансовете да човек да преяде при следващото хранене нарастват

Не е нужно да отделяте много време и мисли за закуската. Кисело мляко, ядки или плод – това е напълно достатъчна, а и полезна закуска.

2. Вечеряте след 21 часа

Това е лоша идея,  не  защото метаболизмът ви се забавя по това време на денонощието – това е често срещан мит. Вярно е обаче, че хората, които ядат късно през нощта, са по-склонни да напълнеят в сравнение с тезки, които са приключили с храненето пред 20 часа.

„Нощните птици“ са по-склонни да преяждат, по- често избират нездравословни храни с високо съдържание на захар и мазнини. Високоенергийни храни не само натрупат килограми, но много от тях пречат на заспиването. Лошото качество на съня също се свързва с наднормено тегло.

3. Държите нездравословната храна у дома

Ако искате да отслабнете или да се храните по-здравословно, съхраняването у дома на продукти като захарни изделия, снаксове, чипсове, крекери, сладкиши и всякакви подобни, няма да ви помогне. Може би разчитате на волята си, но от друга страна защо трябва да се предизвиквате излишно?

По-добре заредете шкафовете  и хладилника с плодове, зеленчуци, качествени млечни продукти и ядки.

4. Ядете твърде бързо

Нужни са ви около 20 минути, за да възприеме мозък сигналите на организма за ситост.  Така че изпозлвайте тези 20 минути умно – хранете се бавно, дъвчете добре храната си. Обратно – ако се храните твърде бързо, ще погълнете много повече храна, преди да се усетите сити. Имайте предвид тази особеност в това как работи човешкия организъм.

Кои са основните грешки на желаещите да отслабнат? - unhealthy junk food

5. Ограничавате се твърде много

Това е най-голямата грешка. Прекалените ограничения са сигурна рецепта за провал. Бъдете умерени в поставените цели и срокове. Също така и не де съдете прекалено строго, ако допуснете слабост. Не забравяйте, че килограмите ви не са качени за три месеца и едва ли е добре идея да се опитвате да ги свалите за толкова.

6. Храните се пред екран

Доказано е, че храненето пред екран повишава количеството приета храна. Обяснението е просто – просто информацията, която приемате ви разсейва от храненето и не усещате навреме, че вече сте сити.

7. Храните се емоционално

Ако искате да отслабнете или поне да не пълнеете, задължително трябва да овладеете емоционалното хранене. Това не е лесна задача, но си заслужава да отделите много време и внимание, за да се справите с проблема. Стрес, тъга, скука, самота – тези емоции не бива да се израждат в хранене.

8. Ограничавате цели групи храни

Това не е здравословно. Правилното отслабване трябва да почива върху принципите на здравословното хранене. Ограничаването на цяла една или дори повече групи храни,  лишава организма от ценни хранителни вещества, а и самото ограничение е трудно за спазване и само по себе едва ли може да се спазва дълго от мнозинството от хората.



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares