Какви грешки допускаме често когато приготвяме салата?

Какви грешки допускаме често когато приготвяме салата?

Често мислим за салатите като за супер здравословна храна. Това обаче може да не е точно така, ако допускаме някои от следните грешки. Вижте кои са те и как да не ги допускаме, като се наслаждаме пълноценно на своята салата.

Грешка 1: Забравяне на протеина

Ако искате да обядвате или вечеряте със салата, трябва да добавите в нея протеини и мазнини, за да я направите по-засищаща. Птиче месо, риба, авокадо, сирене, яйца, ядки или боб са добри варианти.

Грешка 2: Със дресинг, без дресинг

Искате вашата салата да не е прекалено лека, но не и прекалено тежка. Дресингът може да бъде един от онези фактори, които разрушават калорийния ви бюджет, но не се чувствайте така, сякаш трябва да го пропускате.

Дресингът прави салатата вкусна, а когато салатата ви е вкусна, е по-вероятно да ядете такава по-често. Просто не позволявайте на дресинга да превърне вашето балансирано хранене в феерия от 2000 калории. Ако имате дресинг за салата, който обичате, комбинирайте го с равно количество балсамов оцет или друг вид оцет. По този начин вие ефективно намалявате калориите на дресинга почти наполовина.

Закупените от магазина салатни дресинги често съдържат соево масло, което е свързано със сърдечни заболявания в изследване, публикувано в списанието на BMJ Open Heart през 2018 г. Зехтинът, от друга страна, може да помогне за предпазване от сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, диабет и метаболитен синдром, според проучване, публикувано през октомври 2019 г. в Nutrients.

Какви грешки допускаме често когато приготвяме салата? - unnamed

Грешка 3: Крутони

Крутоните могат да бъдат с високо съдържание на рафинирани въглехидрати, натрий и наситени мазнини. Има много други по-хранителни възможности, ако искате да добавите нещо хрупкаво към вашата салата. Например:

Ядки или семена: Те са източници на здравословни мазнини, протеини и фибри.

Чипс от зеле или сушени водорасли: И двете са супер нискокалорични, но доставят много хранителни вещества.

Пълнозърнести крекери: Приготвят се от например пълнозърнест кафяв ориз, киноа и ленено и сусамово семе

Грешка 4: Еднообразие

Разнообразието във вашите съставки ви дава повече разнообразие във витамините, минералите и хранителните вещества, които получавате. Тоест не яжте една и съща салат всеки ден, дори и тя да ви е любима. Винаги можете да запазите основата на вашата салата една и съща и да сменяте няколко съставки всеки път.

Ето идеи за съставки:

  • червени или оранжеви чушки или домати за цвят, както и за вкус;
  • някакъв вид ядки;
  • сушени плодове;
  • пресни сезонни плодове и зеленчуци;
  • различни подправки.

Какви грешки допускаме често когато приготвяме салата? - green salad

Грешка 5: Зелена салата или Айсберг

А защо не друга основа? Тъмните листни зеленчуци са заредени с повече полезни за вас хранителни вещества като витамини, минерали, антиоксиданти и фибри, според статия в European Academic Research от ноември 2020 г. Тези зеленчуци се борят с диабета, сърдечните заболявания, високото кръвно налягане и рака и могат да подобрят здравето на червата ви. Дневната доза зелени листни зеленчуци също може да забави когнитивния спад, според Американската академия по неврология.

Зелената салата и салата Айсберг са сласика в жанра, но помислиете как повече да концентрирате салатата си върху продукти като настъргано зеле или брюкселско зеле, спанак, краставица, диня, домат, цитрусови плодове, пъпеш, боб, печени зеленчуци или царевица.

Грешка 6: Не миете добре продуктите за вашата салата

Измийте ръцете си и почистете, дезинфекцирайте кухнята си, за да намалите риска от разпространение на неприятни микроби към (или от) храната. Проучване, публикувано от Science News през април 2022 г., установи, че 25 процента от участниците са заразили салатата си със сурово пиле.

Така че измивайте старателно зеленчуците, като се уверите, че всички прибори и площи, които ще ползвате, за да приготвите вашата салата, са също чисти.



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares