Какво представлява протеинът и как ни помага в отслабването?

Какво представлява протеинът и как ни помага в отслабването?

Протеинът е основен макронутриент, който играе много роли в тялото. Най-вече той е отговорен за растежа и възстановяването на тъканите. Всяка клетка в тялото съдържа протеин и той се използва за изграждане и поддържане на мускулите, кожата, косата и ноктите.

Освен това протеинът е от съществено значение за производството на ензими и хормони и помага за транспортирането на хранителни вещества и кислород в тялото. Без протеин нашите тела просто не биха могли да функционират правилно, поради което тялото ще разгради собствените си мускули, за да ги използва за основни функции, ако диетата не осигурява достатъчно.

Може ли протеинът да подпомогне отслабването?

Няколко проучвания показват, че протеинът помага на хората да отслабнат дори без да променят нищо друго в диетата си (като целево намаляване на калориите). Той поддържа чистата мускулна маса, като същевременно намалява телесните мазнини и помага на хората да се чувстват сити за по-дълго време, така че е по-малко вероятно да похапват.

Протеинът ви държи сити между храненията

Една от основните причини протеинът да е толкова ефективен за отслабване е, че ви помага да сте сити между храненията. Силното намаляване на калориите не води до дългосрочни резултати поради няколко причини, Едната е, че хората се чувстват твърде гладни, за да ги поддържат. От друга страна, протеинът се усвоява по-дълго от другите хранителни вещества, намалявайки скоковете на кръвната захар, което също ви помага да се чувствате сити.

Протеините  имат въздействие върху хормоните на глада. Хормоните на глада, като грелин, казват на тялото ви кога е време за ядене. Проучванията показват, че протеинът може да помогне за регулирането им и да намали чувството на глад.

Какво представлява протеинът и как ни помага в отслабването? - image 3

Протеинът запазва чистата телесна маса докато отслабвате

Както споменахме по-рано, протеинът е от съществено значение за поддържане на мускулна маса. Ако намалите калориите и отслабнете, можете да загубите мускулна маса вместо мазнини. Това е една от причините диетите с ограничени калории да не винаги са най-добрата идея.

Протеинът помага за запазване на чистата телесна маса, докато отслабвате, дори когато калориите са ограничени. Проучванията показват, че хората, които са увеличили приема на протеини, са загубили повече мазнини и по-малко мускулна маса от тези, които не са увеличили приема на протеини.

Чистият мускул е по-метаболитно активен в сравнение с мастната тъкан, така че можете да повлияете положително на метаболизма си, като запазите мускулите.

Необходима е повече енергия за разграждането на протеина

Друга причина протеинът да помага при загуба на тегло е, че изразходваме повече енергия за метаболизирането на протеина, отколкото други хранителни вещества (това е известно като термичен ефект).

Протеинът поддържа кръвната захар балансирана

Въпреки че протеинът има минимален ефект върху понижаването на кръвната захар, той може да помогне за поддържане на нивата на кръвната захар балансирани чрез забавяне на усвояването на въглехидратите в кръвния поток. Това е полезно, защото може да помогне за минимизиране на кръвната захар и инсулиновите пикове, които играят роля в натрупването на мазнини.

Изводът е, че е добра идея на наблягате на храните, които са с високо съдържание на протеини, ако искате да отслабнете. Това ще ви помогне по много начини, освен това ще продължите да се наслаждавате на любимите си храни.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares