Кои диети за отслабване са подходящи и за диабетици?

Кои диети за отслабване са подходящи и за диабетици?

Имате диабет, а искате да отслабнете? Това е възможно, дори препоръчително, ако имате излишни килограми. Ако имате наднормено тегло, загубата дори на 5% от общото ви телесно тегло може драстично да подобри здравето ви. Загубата на тегло може не само да подобри нивата на кръвната ви захар, но може да намали и високото кръвно налягане, риска от сърдечни заболявания и дори количеството лекарства, които приемате.

Когато обмисляте възможностите за отслабване при диабет тип 1 и тип 2, важно е да избягвате бързите решения. За траен успех, съсредоточете се върху здравословното хранене и реалистични промени в начина на живот.

Връзката между диабета и загубата на тегло

Затлъстяването е основен рисков фактор за развитие на инсулинова резистентност, а тя от своя страна е вързана с развитието на диабет тип 2. Това също е основна пречка за постигане на дългосрочен контрол на кръвната захар. Загубата на тегло може да бъде ефективен антидот –  проучване показва, че свалянето на 16% от излишните килограми може да постави диабет тип 2 в ремисия.

Поддържането на здравословно тегло също е разумна цел, ако имате диабет тип 1. Хората с диабет тип 1 не могат да произвеждат инсулин и трябва да приемат инжекционна версия. От своя страна приемането на инсулин може да доведе до наддаване на тегло, както и приемането на допълнителните въглехидрати за стабилизиране на ниските нива на кръвната захар, така че са необходими допълнителни мерки.

Кои диети за отслабване са подходящи и за диабетици? - how to lose weight fast.jpeg

Кои са най-добрите диети за отслабване, ако имате диабет – тип 1 или тип 2?

DASH диета

DASH диетата съчетава различни диетични подходи за овладяване на хипертонията. Създадена е, за да помогне за понижаване на кръвното налягане, но диетата успява да надхвърли това. Тя е добър и здравословен хранителен план за всички, не само за тези с диабет.

DASH е богата на плодове, зеленчуци и зърнени храни и с ниско съдържание на мазнини, захар и натрий.

Например, при план DASH с 1600 калории на ден ще консумирате седмично:

Зърннени храни: Шест порции. Изберете поне три, които да са пълнозърнести, като кафяв ориз или овесена каша.

Зеленчуци: три до четири порции.

Плодове: четири порции.

Млечни продукти: две или три порции.

Месо: не повече от шест порции, като една порция е 30 грама.

Ядки, семена, боб или леща: три порции седмично.

Средиземноморска диета

Повече начин на живот, отколкото „диета“, средиземноморската диета се основава на това как се хранят традиционно хората в Гърция, Южна Франция и Италия. Тя включва прием на много зеленчуци, ядки и здравословни мазнини.

За да я следвате правилно, трябва да получавате по-голямата част от калориите си от храни на растителна основа.

Ето какво приблизително би включвало седмичното ви меню:

Предимно пълнозърнести храни.

Поне по 2 чаши плодове и по 2 зеленчуци на ден.

Предимно растителни вместо животински протеини, няколко пъти седмично.

Млечни продукти, няколко пъти на ден.

Препоръчват се здравословни мазнини всеки ден, като тези от авокадо, ядки, семена и зехтин, както и консумацията на риба и морски дарове всяка седмица.

Диети на растителна основа

Повечето диетични планове на растителна основа изключват или драстично ограничават месото. С малко повече внимание, бихте могли да ги приложите за известно време.

Веган диета: Тя изключва месото и млечните продукти.

Вегетарианска диета: Изключва месо, но не и яйцата и млечните продукти.

Флекситарианска диета: Предимно на растителна основа, с малко животински протеин.

Категорично избягвайте диети с голям калориен дефицит, както и всички, основани на периодично галдуван. Те могат да бъдат опасни за вас.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares