С наближаването на Великден няма как, в съзнанието ни да не изникне вкусната великденска трапеза. Някои хора се запасяват с шоколадови зайци, други пекат свои козунаци и боядисват яйца. Всяка страна има своята уникална великднска традиция, която включва уникални ястия. Искате ли да научите повече за различни великденски ястия от цял свят. Някои от тези празнични храни дори имат великденски произход, който датира от древни времена. Може да сте опитвали някои, а за други може дори да не сте чували. Ако искате да разнообразите менюто за празника с атрактивни гозби, ето няколко идеи.
Козунак
Или Великденски хляб е сладка питки, която може да съдържа локум, стафиди или шоколад. Това лакомство се приготвя в много европейски страни, включително и България. Много често тестото се оплита в плитка. Плитката от три кичура представлява Светата Троица. А боядисаните шарени яйца символизират прераждането и обновлението.
Паска хляб
Правенето на тази красива, плетена питка е традиция в Централна и Източна Европа. Често се комбинира с подсладена извара със сирене, известна като „хрудка“. Но би била също толкова вкусна с резени шунка, масло, конфитюр или дори превърната в любимия ви френски тост.
Пица Рустика
Това традиционно италианско ястие се превежда като „пълнена пица“, но е по-близко до киш с двойна кора. Той датира от Средновековието. Нищо чудно, че пълнежът от яйчен крем е пълен с пикантни деликатеси и сирене. Панетоне е друг италиански сладкиш, който се среща предимно по Великден. Той представлява сладкиш със стафиди, доста наподобяшащ няшия козунак.
Шунка с глазура от мед и горчица
В Съединените щати, една от най-традиционните великденски храни е голяма глазирана шунка. Популярността на яденето на шунка започна отчасти, защото в миналото, във фермите прасетата са се колили през есента. И са били готови за консумация през пролетта.
Спанакопита
В Гърция този спаначен пай може да се намери целогодишно, но често е вкусно допълнение към великденската трапеза. Това спаначено изкушение е пълно със сезонен пролетен спанак, лук и пресни билки. А невероятно красивите гръцки гледки, които ще се разкрият пред вас, докато го похапвате, ще ви накарат да се влюбите в страната и в храната.
Пироги
Те представляват пълнени кнедли. Много страни от Източна Европа, включително Полша и Украйна, имат своя версия на пълнените с картофи кнедли. В много хранителни магазини могат да се намерят замразени пироги, което улеснява приготвянето на това ястие. Но ако са прясно приготвени, със сигурност вкуса ще бъде по- добър.
Кифлички с подправки
Традицията на тези кифли с подправки, украсени с кръст, датира от древногръцките времена. И в наши дни се приготвят на Разпети петък в страни като Англия, Австралия, Нова Зеландия и Съединените щати. Вярва се, че приятелите, които си подаряват топли кифлички, ще останат такива за цял живот.
Понички
В Испания, покритите със захар понички са известни като Rosquillas de Semana Santa. Обикновено се правят без мая, така че имат текстура, подобна на торта. И са много вкусни. Друго популярно испанско ястие олоко Великден е Торихас. Torrijas са особено популярни в Испания, около Страстната седмица и Великден. Подобно е на френския тост и представлява накиснат в мляко и изпържен, стар хляб. Идеално е за великденски брънч.
Рибни сладкиши
По време на Разпети петък, преди Великден хората в Германия ще ядат рибни сладкиши или сьомга и кисело зеле. Тази сладкиши със сьомга се комбинират с жълта и зелена салса.
Финландски хляб с кардамон
Пула е маслен финландски, сладък хляб. Той е подправен с кардамон и е покрит с перлена захар. Ако обичате прясно изпечени хлябове, това ястие може да се превърне в перлата на всеки великденски брънч.
Паскуалина
Pascualina означава „Великденска торта“ и се похапва в Испания, през това време от годината. Този вкусен пай със спанак и рикота има италиански произход. Многото яйца, използвани за направата му, символизират възкресението на Христос.