Кои храни да избягваме през лятото?

Кои храни да избягваме през лятото?

Повишаващите се температури предлагат перфектна среда за размножаване на микробите. Това кара много от храните да се развалят лесно. Други пък ви карат да се чувствате некомфортно в жегите, като например мазните тежки блюда. Кои храни диетолозите препоръчват да избягвате през лятото?

1. Месо

Месото е отличен източник на мазнини и протеини, но то натежава много на тялото през горещите летни месеци. Месото е тежко и трудно смилаемо. Когато се консумира през летните месеци, то отделя топлина по време на храносмилателния процес, което води до допълнително повишаване на телесната температура. Освен това маслото и подправките, използвани за готвене на месо, може да ви  накарат да се чувствате тежки, подути, когато ги консумирате през летния сезон.

2. Пикантни храни

Добавянето на подправки към храните обогатява  техния вкуса и аромата, но не е сред най-добрите летни храни. Подправките като лют червен пипер, чесън, джинджифил, синапено семе, черен пипер, кимион и канела са храни, загряват тялото. При поглъщане повишават телесната температура. Те също така повишават скоростта на метаболизма и влияят на процеса на храносмилане. Прекомерно пикантните храни през лятото също могат да причинят и обриви по кожата.

3. Морски дарове

Морските дарове са склонни да се развалят бързо, ако не са опаковани и съхранявани правилно. Летните месеци осигуряват идеални температури за процъфтяване на микробите. Консумирането на морски дарове, които не са пресни, може да доведе до хранително отравяне и тежки стомашни проблеми.

Кои храни да избягваме през лятото? - cooking heat

4. Пържени храни

Дълбоко пържените храни много мазнини. Тези храни са трудни за смилане и може да ви карат да се чувствате мудни и бавни. Освен това, прекомерното изпотяване през лятото, съчетано с мазни храни, предизвиква появата на акне и пъпки през лятото.

5. Сладоледи на млечна основа

Въпреки че това може да изглежда изненадващо, сладоледите на млечна основа не са сред най-добрите летни храни. Произведени от кондензирано мляко, те повишават телесната топлина по време на храносмилателния процес. Освен това сладоледите на млечна основа са по-податливи на разваляне при дълги прекъсвания на тока. За да победите летните горещини, заложете на домашно приготвени сладоледи на водна основа.

Кои храни да избягваме през лятото? - heatwave main 4570f09

6. Чай и кафе

Горещите напитки като чай и кафе повишават топлината в тялото. Също така, те са диуретици, като по този начин оставят тялото дехидратирано. Кофеинът, присъстващ в тези напитки, загрява тялото, което води до повишена честота на здравословни проблеми, свързани с топлината.

7. Сухи плодове

Въпреки че са изключително полезни за организма, сушените плодове не са сред здравословните летни храни. Те са трудни за смилане с почти никакво съдържание на вода през лятото. Освен това те имат високо съдържание на захар, което повишава топлината на тялото.

8. Сосове и салатни дресинги

Въпреки че храната става интересна със сосове и дресинги за салати, те не са сред здравословните летни храни. Съставките, използвани в сосовете и дресинга за салати, ще могат да ви накарат да се почувствате подути и отпуснати. Освен това те съдържат големи количества мононатриев глутамат и сол, които влияят върху функционирането на бъбреците, оставяйки ви дехидратирани.

9. Пакетирани сокове

Може да ви звучат освежаващо, но добавената захар в тях води само до наддаване на тегло. Освен това консервантите дехидратират организма и могат да нарушат функционирането на нашите бъбреци.

10. Газирани напитки

Газираното натоварва храносмилането. Предпочитайте вода или яйрян.

 

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares