Най-добрите възможности за лечение на хранителна зависимост

Най-добрите възможности за лечение на хранителна зависимост

Тази статия изброява 4-те най-често срещани варианта за лечение на пристрастяване към храната.

1. Програма от 12 стъпки

Един от начините за справяне с хранителната зависимост е да намерите добра програма от 12 стъпки. Те доста си приличат и всъщност имат за първообразец 12-те стипки на Анонимни алкохолици (АА). Разликата е  същността, в субстанцията, към която е пристрастяването.

В програма от 12 стъпки хората посещават сбирки. Сбирките представляват срещи на хора, които също се борят с хранителна зависимост. Там те намират така наречения „спонсор“ – човек, преминал през същото и успял да се справи. Той дава насоки как да се справиш точно, осигурява емоционална подкрепа.

Този вид социалната подкрепа може да окаже силно положително влияние за справянето с хранителната зависимост. Намирането на хора, които споделят подобен опит и които имат сходни проблеми, които са готови да помогнат, може да бъде от полза за възстановяването.

Освен това програмите от 12 стъпки са безплатни и обикновено се предлагат по целия свят.

Има няколко различни програми, от които да избирате. Overeaters Anonymous (OA) е най- популярната опция, с редовни срещи по целия свят.

Подобни групи, основани на тези принципи, има и в България. Може да ги потърсите в социалните мрежи.

2. Когнитивно-поведенческа терапия

Когнитивно-поведенческа терапия е психологически подход, който се изпозлва при множество проблеми, показва чудесни резултати и като терапия при различни хранителни разстройства, като преяждане и булимия. Тя работи най-вече върху промени в поведението на човека и по този начин се покачва и качеството му на живот.

Когато търсите психотерапевт, насочете се към някой, който има опит с хранителни зависимости или хранителни разстройства.

3. Психиатрична помощ и лекарствена терапия

Въпреки че все още няма одобрени лекарства за лечение на пристрастяване към храната, медикаментите са друга възможност, която трябва да обмислите.

Едно лекарство, което трябва да имате предвид и което е одобрено за подпомагане на загубата на тегло и съдържа бупропион и налтрексон. Предлага се под марката Contrave в Съединените щати и Mysimba в Европа.

Действието на лекарството е директно насочено към определени мозъчни пътища, които имат връзка с усещането за пристрастяване. Проучванията показват, че може да е ефективено, особено в комбинация със здравословни промени в начина на живот.

Много често депресията и тревожността допринесят за появата на хранителни разстройства. Приемът на антидепресанти или лекарства против тревожност, може да помогне за облекчаване на някои от тези симптоми и съответно да повлияе и върху хранителното поведение.

Най-добрите възможности за лечение на хранителна зависимост - compulsive eating overeating

Антидепресантите и лекарствата против тревожност не лекуват хранителната зависимост, но могат да бъдат полезен инструмент за облекчаване на симптомите на депресия и тревожност. Така човек може да се съсредоточи върху възстановяването от хранителното разстройство.

Психиатър ще изследва причините и ще препоръча съответните медикаманети, които могат да помогнат.

Всичко това не трябва да ви стресира, а напротив. Когато човек не може да се справи сам, нормално е ползва помощ – такава, от каквато има нужда. Понякога това може да означа посещения при ендокринолог и психиатър, прием на лекарства и като цяло следване на назначена медицинска терапия.

Обобщение

Хранителната зависимост е проблем с психичното здраве .Човек може да се пристрасти към храната, особено към преработените нездравословни храни.

Многобройни научни изследвания потвърждават, че в зависимостта към храна участват същите области на мозъка като при пристрастяването към наркотици.

За да заживеете здравословно и да се освободите от зависимостта е важно да потърсите помощ, тъй като е малко вероятно да се справите сами.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares