Богати на фибри, витамини, минерали и антиоксиданти, пресните плодове са безспорно здравословни. Някои плодове обаче съдържат повече захар и калории от други. Точно затова хората с диабет и киселинен рефлукс трябва да бъдат по-внимателни. Те могат да консумират тези плодове, но в по-малки порции.
Тази статия разглежда по-подробно плодовете с най-високо съдържание на захар и калории, както и тези, които може да се наложи да ограничите, ако имате диабет или киселинен рефлукс.
Някои видове плодове, пресни и сушени, са с високо съдържание на естествена захар. Ако се стремите да намалите приема на въглехидрати или захар, придържайте се към малки количества, когато ги консумирате.
Ако имате диабет, бъдете по-внимателни с:
Фурми
Фурмите са известни със сладкия си, почти карамелен вкус. Сушените фурми често се консумират самостоятелно като лека закуска или се използват като естествен подсладител в рецепти.
Въпреки че са богати на антиоксиданти и микроелементи като калий, мед и магнезий, те също са с високо съдържание на захар и въглехидрати.
Когато ядете шепа сушени плодове, вие консумирате повече калории, отколкото бихте, ако ядете същото количество пресни плодове. Най-голямото притеснение при сушените плодове е размерът на порцията, а не количеството захар.
Манго
Тези вкусни костилкови плодове са популярни със своя сладък вкус и мека, кремообразна текстура.
Мангото съдържа разнообразие от хранителни вещества, включително витамин С, фолат и мед. От друга страна има голямо количество естествена захар във всяка порция и е по-калорично като за плод – 59 калории за 100 грама.
Авокадо
Авокадото е с високо съдържание на калории, благодарение на съдържанието на здравословни за сърцето мононенаситени мазнини. Те също така са добър източник на важни витамини и минерали като калий, витамин С и витамини от група В.
Въпреки че е богат на хранителни вещества като манган, мед и селен, то също е с високо съдържание на мазнини и калории – цели 160 калории за 100 грама!
Консервирани плодове
Въпреки че консервираните плодове могат да бъдат бърз и удобен начин да включите няколко порции плодове в диетата си, те може да не са най-добрият избор за тези с диабет.
Това е така, защото обикновено има по-високо съдържание на въглехидрати и захар и по-малко фибри в сравнение с други видове плодове.
По-специално, плодовете, консервирани в тежък сироп или сок, обикновено съдържат много повече захар, отколкото плодовете, консервирани във вода.
Някои плодове, като мандарините, могат да влошат симптомите при хора с гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), известна още като киселинен рефлукс.
Въпреки че тези плодове са много хранителни и могат да се впишат в балансирана диета, може да искате да ограничите приема си, ако установите, че предизвикват симптоми на киселинен рефлукс.
Портокали
Цитрусовите плодове като портокалите са заредени с основни хранителни вещества като фибри, витамин С и калий. За съжаление, те също са силно киселинни и могат да влошат киселините при хора с ГЕРБ.
Домати
Въпреки че често се използват като зеленчук в много рецепти, доматите са технически класифицирани като плодове.
Тези питателни плодове са богати на витамин С, фибри и ликопен – каротеноид, който е добре проучен за своите антиоксидантни ефекти.
Въпреки това, както при цитрусовите плодове, киселинността на доматите и продуктите на базата на домати може да предизвика симптоми при хора с ГЕРБ.