Приготвянето на бързо,но питателно ястие, изисква добре заредена кухня. Много популярни здравословни храни обаче са малотрайни и трябва да се използват в рамките на няколко дни.
Все пак можете да запазите редица здравословни, дълготрайни основни продукти в килера, фризера и хладилника си и да ги използвате, за да приготвяте богати на хранителни вещества ястия и закуски, дори когато обичайните ви продукти са свършили.
Ето списък на здравословни основни храни, които винаги трябва да имате под ръка.
1. Сушен и консервиран боб и леща
Бобът и лещата са сред най-здравословните храни, които можете да ядете. Освен това, изсушените и консервирани боб и леща имат много дълъг срок на годност, което ги прави добър избор за храни, които да съхранявате в кухнята си.
Всъщност консервираните зърна могат да се съхраняват в килера при стайна температура (68 ℉ или 20 ℃) в продължение на 2–5 години, докато изсушените зърна могат да издържат 10 или повече години.
Опитайте да добавяте редовно боб, нахут и леща към супи и салати.
2. Ядки, семена и техните масла
В зависимост от вида, ядките и семената могат да се съхраняват на стайна температура за 1-4 месеца, което ги прави подходящ продукт за съхранение в килера.
Ядките и семената могат да се използват в много ястия, включително овесени ядки, кисело мляко, микс от пътеки и салати.
Маслата от ядки и семена са отлични добавки към смутита и сосове или за намазка върху плодове или зеленчуци за бърза, засищаща закуска.
3. Зърнени храни
В зависимост от вида – лимец, кафяв ориз, амарант, булгур, овесени ядки и киноа могат да се съхраняват безопасно при стайна температура от месеци до години, което ги прави умен избор за закупуване на едро.
Плюс това, тези храни са отлични източници на фибри и микроелементи, включително витамини от група В, манган и магнезий, и консумацията им може да помогне за предпазване от състояния като сърдечни заболявания и някои видове рак.
4. Замразени плодове и зеленчуци
Много пресни плодове и зеленчуци са силно нетрайни. И все пак закупуването на тези храни в замразена форма ви позволява винаги да имате под ръка продукти, богати на хранителни вещества.
От хранителна гледна точка замразените плодове и зеленчуци са сравними с пресните продукти по съдържание на микроелементи, което ги прави здравословна и удобна основна храна за фризера.
Опитайте да добавяте замразени зеленчуци към сотета, супи и смутита. Замразените плодове могат да се използват подобно на пресните плодове и да добавят естествена сладост към овесени ядки, смутита, печива и парфета с кисело мляко.
5. Мед и кленов сироп
Всеки има нужда от малко сладост от време на време. Медът и кленовият сироп са естествени подсладители, които предлагат уникални ползи за здравето.
Например, суровият мед има антимикробни и противовъзпалителни свойства и съдържа мощни антиоксиданти. Кленовият сироп също е богат на антиоксиданти и съдържа малки количества хранителни вещества като магнезий, калий и манган.
6. Ябълков оцет
Ябълковият оцет има множество приложения в кухнята. Например, той е ефективен универсален почистващ препарат и може да се използва като ароматна добавка към рецепти като сосове, дресинги и печива.
В допълнение към своята гъвкавост, този остър оцет е невероятно здравословен. Изследванията показват, че може да има антидиабетни, противовъзпалителни, антиоксидантни и подобряващи здравето на сърцето свойства.
7. Ферментирали храни
Храни като кисело зеле, кимчи и кисели краставички са вкусни и универсални и имат редица лечебни свойства.