Кои са най-популярните японски ястия?

Кои са най-популярните японски ястия?

Япония има богата кулинарна традиция и нейната кухня е известна със своя баланс на вкусове, акцент върху пресни съставки и красиво сервиране. Ето пет от най-популярните японски ястия, които определено трябва да опитате.

Суши

Сушито несъмнено е едно от най-емблематичните японски ястия и е придобило популярност в световен мащаб. То се приготвя от ориз, подправен с оцет и  различни други съставки, като сурова риба, морски дарове, зеленчуци и яйца. Често се сервира със соев сос, уасаби и маринован джинджифил.

Има много различни видове суши, включително нигири (ръчно оформено суши), маки (навито суши) и темаки (ръчно навито суши). Сушито може да се консумира като бърза закуска или като пълноценно хранене в суши ресторант.

Кои са най-популярните японски ястия? - image 6314077 128 0

Рамен

Рамен е обилна, богата супа с нудли, която е популярна в цяла Япония. Обикновено се състои от пшенични нудли в пикантен бульон, гарнирани с различни съставки като нарязано свинско месо, бамбукови филизи, гъби и водорасли.

Бульонът може да се приготви с различни съставки, включително свински или пилешки кости и морски дарове. Всеки регион на Япония има свой собствена рецепта за рамен, а ястието е изгигнато едва ли не в култ сред кулинарите по целия свят.

Кои са най-популярните японски ястия? - shoyu ramen at kasukabe station 2014.05.05 1

Темпура

Темпура е популярно японско ястие, състоящо се от дълбоко пържени панирани морски дарове и зеленчуци.  Панировката се приготвя от брашно, яйце и студена вода, което създава леко и хрупкаво покритие.

Обичайни съставки за темпура са скариди, калмари, риба, гъби и сладки картофи. Темпурата често се сервира със специален сос за потапяне, направен от соев сос, мирин и даши (японски бульон, направен от риба и водорасли).

Кои са най-популярните японски ястия? - zelenchuci tempura 274552 500x0 1

Окономияки

Окономияки е пикантна палачинка, която е популярна в Япония. Тестото се прави с брашно, яйце и настърган сладък картоф, което създава пухкава и дъвчаща текстура. Върху палачинката обикновено се наслагват настъргано зеле, морски дарове, месо и други съставки. Често се гарнира с различни сосове, като сос Уорчестър, майонеза и други.

Кои са най-популярните японски ястия? - 655 402 iaponska palachinka

Якитори

Якитори е популярно японско ястие, състоящо се от печено пилешко месо на шиш. Месото обикновено се маринова в смес от соев сос, мирин и саке, преди да бъде изпечено на дървени въглища.

Якитори може да се консумира като лека закуска или като пълноценно хранене и често се сервира с различни сосове за потапяне, като таре (сладък и пикантен сос) и шичими (пикантна подправка).

Кои са най-популярните японски ястия? - glaziran shish

Донбури

Донбури е вид ястие, отново приготвено с ориз. Обикновено се състои от купа задушен ориз, покрит с различни съставки, като месо, морски дарове, зеленчуци и яйца. Някои популярни разновидности на донбури включват гюдон (с говеждо месо), кацудон (със свински котлети) и оякодон (с пиле и яйца). Донбури е засищащо и вкусно ястие, често предпочитано за обяд от японците.

Кои са най-популярните японски ястия? - fit 1110 700

Повече за японската кухня и култура на хранене, можете да научите тук.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares