Макро и микронутриенти – какво се крие зад тези понятия?

Макро и микронутриенти – какво се крие зад тези понятия?

Храненето играе роля за поддържането ни здрави през целия ни живот. Храните, които ядем, осигуряват хранителни вещества, от които тялото се нуждае всеки ден. Проучванията показват, че лошата диета може да допринесе за повишен риск от сърдечни заболявания, рак, когнитивен спад и депресия, а фокусирането върху балансирана, богата на хранителни вещества диета може да помогне на хората да предотвратят здравословни проблеми по-късно в живота си.

Какво е хранене?

Това е процес на приемане на храна в тялото и усвояване на хранителните вещества в тези храни. По принцип се нуждаем от хранителни вещества от храната, за да оцелеем и да процъфтяваме. Храната, която ядем, съдържа хранителни вещества, от които тялото се нуждае ежедневно. Ето как основните компоненти на храната играят роля за цялостното ни здраве.

Макронутриенти

Макро означава „голям“. Макронутриентите са необходими в големи количества, защото осигуряват енергия (калории) на тялото, а също и изпълняват много други жизненоважни функции.

Въглехидрати

Нишестето, захарите и фибрите са видове въглехидрати. Нишестето и захарта се разграждат до глюкоза, основният източник на енергия за клетките, тъканите и органите на вашето тяло. Фибрите не се разграждат до глюкоза. Вместо това фибрите помагат за предотвратяване на запек и могат да помогнат за понижаване на холестерола и нивата на кръвната захар.

Мазнини

Мазнините осигуряват енергия и помагат на тялото да абсорбира витамини. Мазнините също смекчават и предпазват органите, помагат да се поддържа топлината на тялото и за производството на хормони.

Протеини

Телата ни се нуждаят от протеин за всяка клетка и за поддържане на костите, мускулите и кожата.

Можете да получите достатъчно макронутриенти, като създадете балансирани ястия. Напълнете половината си чиния със зеленчуци и плодове (въглехидрати и фибри), една четвърт от вашата чиния с пълнозърнести храни (въглехидрати, фибри и протеини), а останалата четвърт с богати на протеини храни като боб, млечни продукти, тофу, пиле, риба, яйца или месо (протеини и мазнини).

Количеството въглехидрати, протеини и мазнини, от което се нуждаете, зависи от вашата възраст, пол, медицински състояния, ниво на активност и диетични цели.

Макро и микронутриенти - какво се крие зад тези понятия? - getty 1047798504 1920x1080

Микроелементи

Микро означава малък. Микронутриентите са хранителните вещества, от които се нуждаем в по-малки количества, като витамини и минерали.

Витамини

Има 13 основни витамина, които трябва да си набавяме от храната и напитките: витамини A, C, D, E, K и витамини от група B (B1, B2, B3, пантотенова киселина, биотин, B6, B12 и фолат. Всеки от тях е важен по различен начин за човешкото здраве.

Минерали

Много минерали са от съществено значение за здравето, включително калций, фосфор, калий, натрий, хлорид, магнезий, желязо, цинк, манган и селен.13 Всички те играят различни роли. Например:

Калцият помага на мускулите да се свиват и разширяват, помага за освобождаването на хормони и ензими за много процеси в тялото и е необходим за здрави кости. 14

Желязото помага за транспортирането на кислород от белите дробове до тъканите и мускулите.14

Количеството витамини и минерали, от което се нуждаете всеки ден, зависи от вашата възраст, пол и медицински състояния. Работете с диетолог, за да научите повече.

Макро и микронутриенти - какво се крие зад тези понятия? - heas20 000063992503 4800x2790

Вода

Друго хранително вещество, от което се нуждаем ежедневно, е водата. Той представлява повече от две трети от човешкото телесно тегло и е необходим за всички клетки и органи на тялото.

Ползи от правилното хранене

Хората, които се хранят балансирано и получават хранителните вещества, от които се нуждае тялото им, са склонни да живеят по-дълго и имат по-малък риск от развитие на хронични заболявания.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares