Манго – потенциал на плода в медицината

Манго – потенциал на плода в медицината

Въпреки че има проучвания, които показват ползите от мангото при различни състояния, те са недостатъчни и има нужда от допълнителни такива, за да се установи истинската степен на ползите от мангото върху човешкото здраве. Все пак нека видим как консумацията на манго може да подобри здравето ни.

Рак на гърдата

Ракът на гърдата е един от най-често срещаните видове рак, водещ до преждевременна смърт на жените в световен мащаб. Сега естествените продукти се превръщат във важен източник за откриването на противоракови агенти. Mangifera indica може да има потенциал за лечение на рак на гърдата.

Проучване от 2015 година, проведено с мишки, показва, че полифеноли като галова киселина, галоил гликозиди и галотанини, които се съдържат в мангото, могат да имат химиотерапевтичен потенциал срещу рак на гърдата. Това показва, че мангото може да помогне при лечението на рак на гърдата. Необходими са обаче повече проучвания в подкрепа на тези твърдения

Улцерозен колит

Улцерозният колит е хронично възпалително състояние, засягащо дебелото черво и ректума. Резултати от проучване показват, че консумацията на манго може да помогне при лечението на улцерозен колит. Мангото може да помогне за намаляване на възпалението поради съдържанието си на полифеноли като галотанини и галова киселина. Необходими са обаче повече изследвания върху хора, за да се потвърдят тези твърдения

Контрол върху кръвната захар

Плодовете и зеленчуците са богат източник на биоактивни съединения, които могат да помогнат при управлението на нивото на кръвната захар. Проучване, проведено от Evans et al. 2014 показва, че мангото може да намали нивата на кръвната захар както при жените, така и при мъжете.

Мангото съдържа токофероли, каротеноиди, диетични фибри, аскорбинова киселина, галова киселина, кверцетин и мангиферин. Тези биологично активни съединения могат да помогнат за нормализиране на нивата на кръвната захар. Въпреки това, за да се потвърдят всички тези предимства, са необходими допълнителни изследвания.

Манго - потенциал на плода в медицината - 12dd37dae8bfbf03c5aab8604bfe3e228b6ee333

Потенциални приложения на манго за кожата и косата

Мангото, ако се консумира в умерени количества, може да помогне за постигане на здрава коса и подхранена кожа поради високото съдържание на витамин А. Освен това, мангото може да действа като естествен слънцезащитен крем, като предпазва кожата и косата ни от увреждане, причинено от ултравиолетовите лъчи.

Други потенциални употреби на манго

  • Мангото може да помогне за намаляване на теглото при тези, които се борят със затлъстяването.
  • Тъй като е добър източник на каротин, може да помогне за подобряване на зрението
  • Може да помогне за подобряване на храносмилането поради наличието на амилази, които помагат при разграждането на храните
  • Може да помогне за повишаване на имунитета поради наличието на витамин А и С.6
  • Може да помогне за повишаване на нивото на добрия холестерол.

Все пак бъдете внимателни с консумацията си на манго. В по-големи количества може да причини проблеми с храносмилането и диария. Някои хора са алергични към него.

Как да консумирате мангото?

Този супер универсален плод може да се консумира директно, след като е старателно измито и обелено. Използва се също и за приготвяне на сок, конфитюри, желета, лютеници, сладоледи и смутита. Комбинира се добре с други плодове и зеленчуци в салати и ястия.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares