Ползи за здравето от консумацията на череши

Ползи за здравето от консумацията на череши

Лятото е извор на изобилие, когато говорим за плодове. Защо обаче да изберете череши пред другитe плодове? Ето само няколко от причините:

Облекчават мускулната болка

Ако водите активен спортен живот и страдате от леки болки в мускулите от започване на нова фитнес програма или имате мускулно напрежение и болка от седене, черешите може да са нещото, от което се нуждаете.

Подобно на плодовете от семейството на ягодоплодните, черешите също са значителни разредители на кръвта, давайки повече или по-малко същото облекчение като аспирина. Черешите помагат за облекчаване на болката и отпускане на спазми, като помагат на кръвта да тече по-свободно в капилярните съдове. Така че хапнете си поне няколко череши след тренировка и се уверете сами.

Подпомагат работата на мозъка

Черешите помагат за почистването на кръвта, която се движи до мозъка, като подпомагат премахването на свободните радикали и токсините, натрупани в телата ни от замърсения въздух, преработената храна и тютюнопушенето. Това помага за регулиране на функциите на мозъка и на свой ред увеличава способността на мозъка да учи и запомня информация. Установено е също, че консумацията им осигурява защита срещу неврологични заболявания като Алцхаймер и Паркинсон.

В проучване, публикувано в European Journal of Nutrition през 2015 г., изследователите установяват, че редовното пиене на сок от череши в продължение на 12 седмици подобрява когнитивната функция при по-възрастни хора с деменция.

Забавят стареенето

Знаете ли, че черешите съдържат 17 различни вида антиоксиданти? Така те помагат да се отървете от токсините в тялото и предотвратяват възможни неизправности в обновяването на клетките. Антиоксидантите в черешите също помагат за неутрализиране на окислителния и възпалителния процес, причинен от стареенето. Като подпомагат обновяването на клетките и поддържат здравето на клетките, черешите ни помагат да останем по-млади по-дълго.

Ползи за здравето от консумацията на череши - 40174

Понижават кръвната захар

Ако сте диабетик или имате проблеми с инсулина, вече знаете, че трябва да наблюдавате приема на захар, особено в плодовете. Въпреки това, черешите са един от най-добрите варианти и помагат за понижаване на нивата на глюкоза в кръвта. Проучване от 2008 г. с жени с диабет тип 2, показва, че пиенето на 40 милилитра на ден концентриран тръпчив сок от череши им е помогнало да отслабнат и да регулират нивата на кръвната захар.

По-добър сън

Черешите са с високо съдържание на мелатонин, който е хормон, предизвикващ съня, като по този начин ви помага да се унесете по-лесно и да останете такива. Проучване от 2010 г., публикувано в Journal of Medicinal Food, е установило, че черешите намаляват тежестта на безсънието и повишават общата ефективност на съня при възрастни. Така че купа череши или чаша черешов сок преди лягане може да е точно това, от което се нуждаете, за да спите като бебе.

Помощник в борбата с рака

Антоцианинът и кверцетинът в черешите създават естествен антиоксидантен ефект, който помага за предотвратяване на рак. Тези вещества също спират необичайния растеж на клетките. Много от другите фитохимикали и подхранващи минерали и витамини, съдържащи се в черешите, също активно намаляват риска от рак.

Благодарение на високото си съдържание на фибри, черешите също могат да помогнат за отслабване. Това помага за предотвратяване на ракови заболявания, свързани с наднорменото тегло. Проучване от 2003 г., публикувано в списанието Cancer Letters, е установило, че антоцианините в тръпчивите череши инхибират растежа на човешки ракови клетки на дебелото черво.

Въпреки това, консумацията на твърде много череши може да причини подуване на корема, газове и дори диария, така че внимавайте. Не забравяйте, че ключът е в умереността.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares