Мит или истина: Една ябълка на ден, държи доктора далеч от мен

Мит или истина: Една ябълка на ден, държи доктора далеч от мен

Поговорката гласи: „Една ябълка на ден държи доктора далеч“. Така че, ако ядем по една ябълка всеки ден, ще можем ли да избегнем лекарския кабинет? Изглежда прекалено хубаво, за да е истина, така че нека го разгледаме.

Тази поговорка произхожда от Уелс, но за първи път се появява в публикация през 1866 г. като: „Яжте една ябълка, когато си лягате и ще попречите на доктора да печели хляба си.“ След това през 1913 г. поговорката се появява отново като това, което познаваме днес: „Една ябълка на ден държи доктора далеч“.

Ползите за здравето от ябълките

Ябълките не само имат страхотен вкус, но и действително предлагат ползи за здравето. Те са чудесен източник на фибри, витамин С, калий и витамин К. Също така съдържат около 2-4 процента от препоръчителния дневен прием на манган, мед и витамините А, Е, В1, В2 и В6.

Ябълките са страхотна закуска и за тези, които се опитват да отслабнат, защото са пълни с фибри и вода, като и двете подпомагат чувството на ситост. Препоръчително е да консумирате ябълките пресни (не ябълково пюре или ябълков сок), за да получите максимално ползи от тях.

Ябълките съдържат полифеноли, органични растителни съединения, които предлагат много ползи за здравето. Флавоноидът епикатехин, който също е наличен в тези плодове, пък е свързан с понижаване на кръвното налягане, така че ако ядете пресни ябълки редовно, тогава може да намалите риска от сърдечни заболявания.

Мит или истина: Една ябълка на ден, държи доктора далеч от мен - apple apples 732x549 thumbnail

Можете също така да намалите риска от други заболявания, включително диабет тип 2 и някои видове рак. Ежедневната консумация на пресни ябълки е свързана и с подобряване на здравето на костите, насърчаване на мозъчната дейност и намаляване на риска от астма. Като цяло, ябълките са чудесен начин да получите хранителни вещества в тялото си и да подобрите цялостното си здраве.

Ябълките всъщност не държат лекаря надалеч

Сега знаем, че ябълките са полезни за вас. Но те наистина ли ви спестяват пътувания до кабинета на вашия лекар? Отговорът на този въпрос е даден чрез проучване. Изводът е, че хората, които консумират по една малка ябълка на ден (минимум 149 грама дневно), посещават лекар същото толкова често, колкото хората, които не ядат.

Проучването разглежда 8399 възрастни на 18 и повече години, 753 от които ежедневно ядат ябълки, а останалите не ядат ябълки.  Все пак има някаква полза – пациентите, на които консумират ябълки, са били изписвани по-малко лекарства с рецепта.

Заключение

Ябълките всъщност няма да намалят честотата на вашите посещения при лекар, но поне могат да помогнат за намаляване на риска от заболявания, които може да доведат до повече посещения при лекар в бъдеще. И въпреки че не държат лекаря далеч,  поне могат да ви спестят няколко пътувания до аптеката.

Консумацията на ябълки има и някои индиректни ползи. Те съдържат доста вода, така че са чудесни за хидратация през лятото. Освен това могат да бъдат чудесен десерт или междинна закуска, вместо калоричните десерти със захар, като по този начин ви помагат да запазите килограмите си. Освен това се твърди, че ябълките по естествен начин избелват зъбите.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares